Utrecht wil af van schoonmaakfirma

UTRECHT, 3 NOV. De gemeente Utrecht is opnieuw in de problemen geraakt met de aanpak van het plak- en kladvandalisme in de stad. De gemeente wil het contract met het bedrijf Hucos dat volgende week aan de slag zou gaan opzeggen, omdat dit maandenlang heeft gezwegen over onoorbare praktijken van een gemeentelijk medewerker. De vrees bestaat dat de schoonmaakwerkzaamheden, die al in september hadden moeten beginnen, tot na de winter moeten worden uitgesteld.

De gemeentelijk medewerker, die op uitzendbasis aan de dienst stadsbeheer was verbonden, is vorige week op staande voet ontslagen. De man was wegens zijn deskundigheid op het gebied van de bestrijding van graffiti en plakwerk ingeschakeld en maakte deel uit van een commissie van vier ambtenaren die de offertes moest beoordelen. Nog voordat de opdracht was gegund, benaderde de medewerker het bedrijf Hucos met het verzoek om een cart-wedstrijd met 10.000 gulden te sponsoren. In de loop van de maanden steeg het gevraagde bedrag tot 277.000 gulden. Met het schoonmaakwerk is een bedrag van in totaal 1,3 miljoen gulden gemoeid. Voor zover de gemeente heeft kunnen nagaan, heeft het schoonmaakbedrijf het gevraagde geld niet overgemaakt, aldus een woordvoerder. De gemeente verwijt het bedrijf echter dat het maandenlang heeft gezwegen over de activiteiten van de medewerker. De gemeente vermoedt dat deze geprobeerd heeft zichzelf te verrijken en heeft aangifte gedaan bij justitie.

De kwestie zorgt opnieuw voor vertraging in de schoonmaak van de stad. Hucos zou al in september aan de slag zijn gegaan, maar de uitverkiezing van dit bedrijf stuitte op bezwaar bij concurrerende bedrijven, omdat er fouten zouden zijn gemaakt in de aanbestedingsprocedure. Eind oktober bepaalde de rechter in een kort geding dat de gemeente moest motiveren waarom twee concurrerende bedrijven de opdracht niet hadden gekregen. De gemeente overweegt in hoger beroep te gaan tegen die uitspraak. Intussen lag het werk stil. Inmiddels is de kans groot dat de aanpak van het klad- en plakvandalisme tot na de winter moet worden uitgesteld, omdat sommige schoonmaakmiddelen niet goed werken bij lage temperaturen.