Topman KB Lux in België opgepakt

BRUSSEL, 3 NOV. De topman van KB Lux, de Luxemburgse dochter van de Belgische Kredietbank, is zaterdag in België gearresteerd. Hij wordt onder meer verdacht van bendevorming, het aanzetten tot misdrijven en het witwassen van geld.

Met de arrestatie van de 55-jarige Damien Wigny komt de sinds 1994 slepende KB Lux affaire in een nieuw stadium. Vele Belgische spaarders die hun geld om de Belgische fiscus te ontwijken in Luxemburg hebben ondergebracht volgen de KB Lux zaak al jaren met de nodige spanning. KB Lux wordt ervan verdacht ten behoeve van Belgische klanten constructies te hebben opgezet om de Belgische fiscus te misleiden. In 1995 kreeg de Belgische justitie een lijst met enkele honderden bankrekeningen van Belgen bij KB Lux in handen.

Sindsdien heeft één van de houders van zo'n bankrekening bekend door KB Lux geholpen te zijn om geld uit België naar Luxemburg te laten verdwijnen. Het betrof de erfenis van een rijke sigarettenfabrikant. De erfgename was een voormalige prostituee die de fabrikant tegen het einde van zijn leven had leren kennen. De vrouw heeft inmiddels het geld van de geheime Luxemburgse bankrekening naar België terug laten komen.

De Belgische justitie onderzoekt of de Kredietbank in België heeft meegewerkt aan het opzetten van financiële constructies van de Luxemburgse dochter KB Lux. Wigny, die de Belgische nationaliteit heeft, werkt al sinds 1975 bij KB Lux.

Geld onderbrengen bij een bank in Luxemburg is in België een zeer populaire manier van belastingontduiking. Om dit te bestrijden moeten Belgen sinds dit jaar op hun belastingformulier vermelden welke buitenlandse bankrekeningen zij hebben. Als zij hun Luxemburgse rekeningen verzwijgen kan de Belgische fiscus dat moeilijk ontdekken omdat Luxemburg een streng bankgeheim kent.

Nerveuze Belgen die zich de afgelopen jaren afvroegen of hun naam wellicht voorkomt op de lijst van KB Lux rekeninghouders die in handen is van de Belgische justitie worden door KB Lux tot nu toe gerustgesteld. KB Lux verzekert kleinere klanten dat op de lijst alleen maar houders van rekeningen met grote kapitalen voorkomen. Bovendien wordt de Belgen erop gewezen dat de computeruitdraai met de namen van enkele honderden rekeninghouders geen bewijs vormt. De bank adviseert klanten om tegenover de Belgische justitie altijd te ontkennen een bankrekening in Luxemburg te bezitten.

    • Ben van der Velden