The Shadow

The Shadow ( Russell Mulcahy, 1993, VS). SBS6, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

Eerst even dit. Er zijn mensen, er zijn eigenlijk vooral vrouwen, die Alec Baldwin een opwindende acteur vinden. Een James-Bondtype, heb ik hem wel eens horen noemen. Zelf moet ik altijd meer aan Koos Postema denken. Dat paffige, die mondhoeken die elkaar eeuwig feliciteren met wat ben ik toch een leuke vent. Een opdringerige vertegenwoordiger in wieldoppen, die ervan uitgaat dat hij plezierig gezelschap is. Alec Baldwin is een platte acteur, ik zie er geen spoor van geheimzinnigheid in.

Baldwin speelt vanavond de geheimzinnige Shadow. Daarmee is eigenlijk alles gezegd.

The Shadow was een van de vele gemaskerde stripfiguren die de Verenigde Staten voortbrachten in de jaren dertig. Het bekende stramien: elegante, zelfs ietwat decadente, rijke jongeman is 's nachts de onvermoeibare strijder tegen onrecht in de metropolen van Amerika. De Schaduw is een neefje van Batman, The Hawk, Captain Marvel en noem ze maar op. Hij kan zich onzichtbaar maken en bezit een hypnotische macht: hij kan 'de geest verduisteren'.

De Schaduw werd vooral bekend als hoorspel en kreeg gedurende enige jaren de bronzen stem mee van Orson Welles - die bovenmatig geheimzinnig kon zijn en zich niet geneerde te galmen: “Who knows what evil lurks in the hearts of men?” Zijn biograaf schreef: “Welles was verrukt van de onschuldige dwaasheid van de show (...) en blij zijn smeuïge stem te lenen aan deze onzin.” Hij kon veel beter, zegt dit citaat.

De acteurs in de film van vanavond niet. Dat moet regisseur Mulcahy geweten hebben, want hij koos, op Baldwin na, onbekende acteurs met bekende gezichten. Het mooie meisje heeft iets van Kim Basinger. Haar vader lijkt eventjes op Burt Lancaster (heel eventjes), de politiecommissaris is de corpulente sigarenroker, de schurk stamt af van Dzjengis Khan.

Dus moeten we vooral smullen van de vormgeving. Art Deco Amerika - The Shadow lijkt namelijk ook in dit opzicht op alle andere films uit het genre: Batman, Rocketeer, Dick Tracy, Who framed Roger Rabbit. De kleur van gefineerd hout, de klanken van blanke jazz en de dimensies van Manhattan. Niet geheimzinnig dus.

    • Bas Blokker