Steun voor Schmitz en Patijn

DEN HAAG, 3 NOV. De Kamerfracties van twee van de drie regeringspartijen (PvdA en VVD) vinden niet dat de staatssecretarissen Schmitz (Justitie, PvdA) en Patijn (Buitenlandse Zaken, VVD) moeten vertrekken omdat zij de Tweede Kamer foute informatie hebben verstrekt.

De D66-fractie wacht het Kamerdebat van morgen over deze kwestie af, alvorens met een politiek oordeel te komen.

Morgen moeten de twee staatssecretarissen alsmede minister Van Mierlo (Buitenlandse Zaken, D66) zich verantwoorden voor het feit dat de Nederlandse overheid - tegen uitdrukkelijke eerdere beloften in - niet nagaat of de veiligheid van teruggekeerde Iraanse asielzoekers is gegarandeerd. Premier Kok heeft zich vorige week vrijdag al vierkant achter de twee staatssecretarissen opgesteld.

PvdA-fractieleider Wallage noemde gisteren voor de radio het terugsturen van mensen zonder hen in Iran te volgen, “een heel knullig verloop van de dingen”. Maar, zo voegde hij er aan toe, “als twee staatssecretarissen daarvoor niet alleen hun excuses hebben aangeboden maar zich ook bereid hebben getoond tot open overleg met de Kamer hoe het beter moet, dan is de vertrouwenskwestie niet aan de orde.”

Wallage zei in september 1994 in een interview in NRC Handelsblad dat ministers en staatssecretarissen die enkele fouten maken, tussentijds moeten worden vervangen. “Wie een fout maakt, hoort het”, zei hij toen. “Wie een paar fouten achter elkaar maakt, heeft een ernstig probleem. Tussentijdse vervanging is voor mij geen taboe.”

Met name staatssecretaris Schmitz kwam al eerder in problemen wegens de informatievoorziening aan de Kamer.

De woordvoerder van de VVD-fractie zei vanmorgen dat “niet vaststaat dat de twee staatssecretarissen dusdanig grote fouten hebben gemaakt dat ze weg moeten.”