Sprankje hoop in De Kuip na benauwde zege

ROTTERDAM, 3 NOV. Na een handige binnentikker van de Argentijnse verdediger maakte de voorzitter een vreugdedansje op de eretibune. De openingstreffer van Graff werkte in alle geledingen bevrijdend voor Feyenoord. Van den Herik sprong met gebalde vuisten in de lucht en stapte in een vloeiende beweging naar de borreltafel.

Het rustsignaal bij Feyenoord-RKC klonk luttele seconden na het doelpunt van Graff. In de tweede helft verdedigde Feyenoord de voorsprong met pijn en moeite. Na vier opeenvolgende nederlagen werd de 2-1 zege gisteravond als een geschenk ervaren.

Van den Herik, gebarend naar de donkere hemel boven Rotterdam-Zuid, dankte god. De matige vorm van de meeste Feyenoorders had dit keer geen negatieve gevolgen. Daarvoor speelde RKC te behoudend, toonden de spelers uit Waalwijk te weinig stootkracht. Het tegendoelpunt in blessuretijd van Van Wanrooy telde alleen voor de statistiek. Na afloop van de wedstrijd wist Van den Herik zich overigens weinig meer te herinneren van zijn blijdschap. “Echt genoten heb ik niet. Al moet je als voorzitter met elke overwinning tevreden zijn.”

Na een hectische week, met het ontslag van trainer Haan en de thuisnederlaag tegen Fortuna Sittard, lijkt de rust voorlopig teruggekeerd bij Feyenoord. De spelersgroep had zich grondig voorbereid op de dertiende competitiewedstrijd. Met een dagje forellenvissen en praatsessies probeerde de selectie haar verloren zelfvertrouwen terug te winnen. Met het oog op de komende bekerwedstrijd tegen Manchester United was de zege op RKC van groot belang. “Dit resultaat biedt weer enig perspectief”, verwoordde de tijdelijke hoofdtrainer Meijer zijn opluchting.

Het resultaat was in elk geval hoopgevender dan het vertoonde spel. Feyenoord maakte slechts enkele minuten indruk met een paar gevaarlijke acties. De Ier Connolly was aan het eind van de eerste helft betrokken bij een serie Rotterdamse aanvallen. Zijn eerste inzet werd op de doellijn gekeerd, bij de tweede mogelijkheid liet hij de bal voor open doel over zijn schoen rollen, bij de derde schietkans raakte hij de paal. In de resterende speeltijd maakte Feyenoord veel technische en tactische fouten, die tegen de Brabantse middenmoter niet fataal waren maar tegen de Engelse topclub overmorgen ongetwijfeld worden afgestraft.

Coach Meijer wilde met een gewijzigde verdedigingslinie de mandekking en de opbouw verbeteren. De kwetsbare backs Graff en Boateng mochten naar hartelust aanvallen. In het centrum van de defensie zorgden Van Wonderen en Schuiteman voor de bewaking en Van Gastel voor het overzicht. Op het middenveld kreeg de Rus Kornejev de kans zijn niet geringe talenten te tonen. Tegen Fortuna speelde hij nog onwennig aan de rechterkant, tegen RKC bleek hij een goede vervanger van de licht geblesseerde Sanchez.

De gewijzigde opstelling bracht meer rust in het spel van Feyenoord, dat langs de kant werd bijgestaan door een oude bekende. De voormalige libero Metgod werd zaterdag overgeheveld van satellietclub Excelsior naar de rijkste vereniging van Rotterdam. De man met de kale schedel genoot van alle aandacht. Als Feyenoord een nieuwe hoofdtrainer heeft gevonden, mag Metgod zijn donkere stem weer op Woudestein laten klinken. “Het is voorlopig of tijdelijk of hoe je het maar wilt noemen”, sprak de Amsterdammer die bijna vier jaar geleden voor het laatst De Kuip had betreden.

De trage maar technische verdediger van Haarlem, AZ, Real Madrid, Tottenham Hotspur en Nottingham Forest is verantwoordelijk voor de communicatie met de Spaanstalige spelers. De Uruguayaan Picún en de Argentijnen Graff, Sanchez en Cruz spreken mondjesmaat Nederlands, wat tot verwarring in het veld en irritaties buiten het veld leidt. Metgod kon meteen aan Picún vertellen dat hij geen basisplaats had.

De nieuwe assistent was minder spraakzaam tegen de media. Hij wilde niet zeggen hoe groot zijn invloed afgelopen weekeinde is geweest. “Ik kan me voorstellen dat jullie wat te vragen hebben, maar ik heb helemaal niets te vertellen. Ik wil deze klus in alle rust doen.”

Toeval of niet, beide doelpunten van Feyenoord waren gisteren van Argentijnse makelij. Na de belangrijke openingstreffer van Graff zorgde Cruz in de slotfase voor een 2-0 voorsprong. De verguisde midvoor anticipeerde handig op een kopbal van Vos, die inviel voor Connolly. Met de belangrijke inbreng van Graff, Cruz en Vos had de zevende seizoenszege van Feyenoord ironische betekenis. Het drietal werd gecontracteerd op voorspraak van Haan, wiens aankoopbeleid de afgelopen jaren tot veel kritiek leidde.

Haans opvolger laat nog altijd op zich wachten. Van den Herik deed na afloop van de wedstrijd tegen RKC geen opvallende uitspraken over de aanhoudende geruchtenstroom. Toch konden uit de woordenbrij van de voorzitter enkele voorzichtige conclusies worden getrokken. Het bestuur van Feyenoord heeft een lijst samengesteld van gewenste en beschikbare kandidaten. De clubleiding is in gesprek met een aantal trainers. En de aanstelling van de nieuwe coach zal niet voor woensdag worden bekendgemaakt. “We zoeken zo snel mogelijk, maar op een weloverwogen manier”, aldus Van den Herik.

    • Jaap Bloembergen