SPICE GIRLS

Spice Girls: Spiceworld (Virgin 2850)

Er is een doorslaggevende reden waarom Emma, Geri, Mel C, Mel B en Victoria, zelfs na 18 miljoen verkochte exemplaren van hun debuutalbum Spice, nooit groter zullen worden dan The Beatles. Alle stoere taal over 'girl power' ten spijt, maken ze lichte muziek in de meest letterlijke zin: die stoot niemand voor het hoofd en klinkt vriendelijk genoeg voor de miniplaybackshow.

De Spice Girls staan nadrukkelijk als mede-songschrijvers vermeld op de tweede cd Spiceworld, die vandaag een wereldwijde run op de platenzaken veroorzaakt. Het vaste team van producers hielp bij het bedenken van de vrolijke bubblegum-popsongs, variërend van hedendaagse r & b in het mierzoete Denying tot de ouderwetse Motown-pastiche Stop. Wat een lol moeten ze gehad hebben bij het bedenken van teksten als 'Elvis was a Kula Shaker', in de bigband-persiflage The lady is a vamp of het van Status Quo geleende 'get down, deeper and down' in de discostamper Saturday Night Divas.

Spiceworld straalt de levenslust uit van een meidengroep die voor de eeuwwisseling haar eerste miljard pond binnen hoopt te halen. Op 28 en 29 maart 1998 wordt het uitverkochte Arnhemse Gelredome aangedaan.

    • Jan Vollaard