Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage uit Noorwegen waar het plan van minister Borst om de leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol te verhogen van 16 naar 18 jaar al lang is ingevoerd. Ook aandacht voor spijtbetuigingen van politici. Ned.2, 17.35-18.43u.

B & W. Gesprek met bioloog, schrijver en presentator Midas Dekkers over de 'jong is mooi'-cultuur in de mensen- en dierenwereld. Ned.3, 19.23-19.52u.

Netwerk. De ontvoerder en moordenaar van AH-topman Heijn wil een einde aan zijn terbeschikkingstelling. Daarover is vandaag een beslissing genomen. Vervolgens een reportage over kinderarbeid in Peru en de rechtszaak tegen Etienne U, de voormalige rechterhand van Klaas Bruinsma die in 1991 voor het Hilton-hotel werd vermoord. Ned.1, 20.26-21.00u.

Het elfde uur. Gesprekken met minister Jorritsma van verkeer en waterstaat, met schrijfster Nel Benschop die over enkele maanden tachtig jaar wordt en met mevrouw M. Heshusius, PR-directeur van de Nederlandse Kankerbestrijding. Ned.2, 22.05-23.00u.

Nova. Onder andere aandacht voor de eerste dag in het proces tegen Etienne U. die van drugshandel en belastingfraude wordt verdacht en een reportage over de blokkades door vrachtwagenchaufeurs in Frankrijk. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Expeditionen ins Tierreich. Natuurfilm over de schuwe oerwoudolifanten in de regenwouden van Centraal- en West-Afrika. Hun bestaan wordt bedreigd door stropers en de aantasting van hun natuurlijk leefgebied. Duitsl.1, 20.15-21.00u.

Het elektrische gordijn. Om een einde te maken aan de stroom illegale immigranten die na de val van de Muur naar West-Europa kwam zijn aan de grens met Oost-Europa nieuwe barrières opgetrokken. Met behulp van geavanceerde apparatuur als nachtcamera's en warmtegevoelige camera's probeert men de Pools-Duitse grens te bewaken. Ned.3, 20.29-21.28u.

Document: We zijn zo vroom, o Heer. De geschiedenis van de volksdevotie en hoe zich die nu nog in België uit. Met aandacht voor onder meer de Heilig Bloed Processie in Brugge, de paardenprocessie van Hakendover, klein Lourdes in Oostakker en de aanbidding van de Heilige Rita en Sint-Antonius. BRTN2, 20.30-21.20u.

Here and Now: The Cell from Hell. Het micro-organisme pfisteria ontwikkelde zich door waterverontreiniging in de oceaan, doodt miljarden vissen en tast het zenuwstelsel van de mens aan als deze met hem in aanraking komt. De Noordzee is volgens oceaandeskundigen nu ook met pfisteria besmet. BBC1, 20.30-21.00u.

Curaçao: Van Watamula tot Punt Kanon (9). Zesentwintigdelige serie reportages van Netty van Hoorn over Curaçao waar vijftig etnische groepen, waaronder Portugezen, Surinamers, joden, Indiërs, Arabieren, Nederlanders en Colombianen naast elkaar leven. Een aantal bewoners van het Caraïbische eiland wordt een jaar lang gevolgd. Ned.3, 21.28-22.00u.

Dokument: In vuur en vlam. Serie tv-documentaires in zes delen over het werk van de Utrechtse brandweer, aan de hand van persoonlijke verhalen van brandweermannen en -vrouwen, begint met een portret van de uitrukdienst. Ned.1, 22.54-23.40u.

De euro. Eerste van de driedelige Teleac/NOT-serie over de nieuwe Europese munt die over vijf jaar wordt ingevoerd. Ned.2, 23.35-0.00u.

AMUSEMENT

I'm Alan Partridge. Zesdelige Britse comedyserie met Steve Coogan als de radiopresentator met een dagelijkse talkshow, Alan Partridge die een gooi doet naar een carrière op televisie. Ook met Felicity Montagu en Phil Cornwell. BBC2, 23.00-23.30u.

Film 97 with Barry Norman. Aandacht voor onder meer de films Face/Off van John Woo met John Travolta en Nicolas Cage, The Edge met Anthony Hopkins en Copland met Sylvester Stallone. Verder een reportage over de 41ste editie van het London Film Festival met de openingsfilm Keep the Aspidistra Flying met o.a. Helena Bonham Carter. En een bezoek aan de set van de thriller Downtime. BBC1, 0.30-1.00u.

KUNST

Making Masterpieces. Neil MacGregor, directeur van de National Gallery vertelt hoe meesterwerken totstandkomen en hoe ze onderhouden worden. Aandacht voor de revolutie die het gebruik van olieverf teweegbracht in de 15de eeuw. BBC2, 20.30-21.00u.

Het Uur van de Wolf: Het geheim van de denkende danser. Documentaire over de choreograaf en danser Piet Rogie (België, 1954), die op 30 oktober de Prins Bernhard Fonds Theater Prijs kreeg uitgereikt. Ned.3, 23.23-0.13u.

Es ist ein grosses Geschrei über Sodom. Documentaire van Michael Gleich en Holger Preusse uit 1996 over homoseksualiteit in de Europese literatuur. Duitsl.2, 1.40-2.45u.

FILM

The Shadow (Russell Mulcahy, 1993, VS). Zie Film-vooraf. SBS6, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

Uncovered (Jim McBride, 1994, Engeland/Spanje). Europese productie van New-Yorkse regisseur van 'The Big Easy', 'Breathless' en 'Great Balls of Fire' is een in Barcelona gesitueerde routine-whodunit over raadselachtige moord op ex-geliefde van kunsthistorica Kate Beckinsale die een 15de-eeuws Vlaams schilderij aan het restaureren is. Duitsl.2, 22.15-23.55u., nagesynchroniseerd.

The Crash (William Dieterle, 1932, VS). Melodrama met Ruth Chatterton als overspelige vrouw van George Brent, een speculant die de dupe wordt van een beurskrach. Duitsl.1, 0.50-1.45u., nagesynchroniseerd.

The Mechanic (Michael Winner, 1972, VS). Gewelddadige, maar niet van pretenties gespeende thriller met Charles Bronson als koele huurmoordenaar. BBC1, 1.00-2.35u.