Schip vol illegalen in Zuid-Italië

ROME, 3 NOV. Bijna achthonderd mensen, overwegend Koerdische vluchtelingen, zijn gisteren op een volgepakte boot aangekomen in Zuid-Italië. Het schip is opgebracht naar het haventje van Santa Maria di Leuca.

De politie probeert de organisatie van deze reis te reconstrueren aan de hand van verklaringen van de opvarenden. Sommigen hebben verteld dat zij in Istanbul aan boord zijn gegaan. Anderen zijn vertrokken van Griekse eilanden. Een paar immigranten hebben gezegd dat er net buiten de Italiaanse territoriale wateren een groter schip lag waarvan zij zijn overgezet op de kleinere boot. Dergelijke overlaadpraktijken worden vaker gebruikt. Op veel plaatsen langs de zuidoostkust van Italië komen 's nachts mensen wadend of met kleine bootjes aan land. Vorig jaar zijn in de nacht voor Kerstmis tussen de twee- en driehonderd immigranten verdronken voor de kust van Sicilië toen het overstappen fout ging en de kleinere boot zonk.

De Italiaanse autoriteiten zijn extra gespitst op de stroom vluchtelingen wegens de toetreding van Italië tot de groep van Schengen-landen waarbinnen men zonder paspoort kan reizen. Andere deelnemende landen zijn bang dat voor veel immigranten Italië de draaideur naar de Europese Unie wordt.

De meeste Koerden op de boot zeggen dat zij politiek vluchteling zijn. Dat is volgens de Italiaanse wet de enige mogelijkheid om in het land te blijven.

De Turkse politie hield precies een week eerder, op 26 oktober, aan de Middellandse Zeekust zeshonderd mensen aan die op het punt stonden op boten naar Italië te stappen. Turkije wordt door mensensmokkelaars steeds meer als doorvoerland gebruikt voor Koerden, Bengalen, Sri-Lankezen en Irakezen die illegaal naar Europa reizen.