Schenk hoe dan ook kandidaat voor IOC

ROTTERDAM, 3 NOV. Ook als de Nederlandse sportbonden hem niet voordragen, handhaaft Ard Schenk zijn kandidatuur voor het lidmaatschap van het Internationaal Olympisch Comité. De voormalige schaatser zegt op persoonlijke titel te willen dingen naar een plaats in het IOC. Hij zal zijn mondelinge aanmelding in Lausanne deze week schriftelijk bevestigen. “En dan zullen wel zien wat het IOC beslist”, aldus Schenk.

Naast Schenk heeft ook de voorzitter van NOC*NSF, Wouter Huibregtsen, zich officieel als kandidaat aangemeld. Het bestuur van de overkoepelende sportbond wil morgenavond bij de algemene ledenvergadering op Papendal tot een officiële voordracht van één persoon komen. Daarvoor is de aangesloten sportbonden in een brief gevraagd een keuze te maken. Een rondvraag langs de grote sportbonden heeft al aangetoond dat een grote meerderheid voorkeur voor Huibregtsen heeft.

Nederland heeft volgens voorzitter Juan Antonio Samaranch een goede kans een tweede zetel in het IOC. Anton Geesink is nu de enige vertegenwoordiger in het hoogste bestuursorgaan in de sport. Een andere Nederlander, Hein Verbruggen, is weliswaar ook IOC-lid, maar heeft zitting uit hoofde van zijn voorzitterschap van de internationale wielrenunie UCI.

Ook staatssecretaris Erica Terpstra heeft interesse voor de functie getoond, maar ze is alleen beschikbaar als ze geen deel uitmaakt van het komende kabinet. Dat zal pas over ruim een half jaar bekend zijn.

Een aantal sportbonden, waaronder de schaatsbond van Schenk, vindt dat NOC*NSF te snel handelt in deze kwestie. Ze zouden graag meer bedenktijd en gelegenheid tot overleg willen hebben. NOC*NSF is daarentegen van mening dat snelheid is gewenst, omdat Samaranch weer van gedachte zou kunnen veranderen over het tweede IOC-lidmaatschap van Nederland.