Sampras wint in Parijs met gedegen spel

ROTTERDAM, 3 NOV. Pete Sampras heeft voor de tweede keer het tennistoernooi in Parijs gewonnen. In de finale versloeg de Amerikaan gisteren de Zweed Jonas Björkman in vier sets. Paul Haarhuis en Jacco Eltingh wonnen in Parijs het dubbelspel. In de finale versloegen ze met 6-2 7-6 de Amerikanen Rick Leach en Jonathan Stark. De Nederlanders verdienden 320.000 gulden met hun dertigste dubbelzege.

Voor Sampras was het zijn zevende toernooizege in 1997. De Amerikaanse speler was met een schouderblessure aan de finale begonnen, maar tijdens de partij bleek weinig van het lichamelijke ongemak. Björkman begon plichtmatig aan de partij en wekte niet de indruk in een verrassing te geloven. Na een verloren eerste set bracht hij de tussenstand in evenwicht, maar in de derde en vierde set bleek Sampras degelijker te spelen. Hij won uiteindelijk met 6-3 4-6 6-3 en 6-1. De eenzijdige partij was een voorbode op de Davis-Cupfinale tussen Zweden en de Verenigde Staten, die elkaar volgende maand treffen.

Sampras blijft zeer waarschijnlijk voor het vijfde jaar op rij 's werelds beste tennisser. De winnaar van de Australian Open en Wimbledon stond dit jaar zeven keer in een finale; alle keren kwam hij als winnaar uit de strijd. Hij won in zijn loopbaan 51 titels in het enkelspel. Sampras sprak na afloop van de huldiging in Parijs van een zwaar toernooi. “Afgezien van mijn blessure heb ik hier bijna elke wedstrijd alles moeten geven. Eigenlijk wilde ik in drie sets winnen, maar Jonas bleek een terechte finalist.”

Björkman dankte zijn finaleplaats aan het opgeven van Richard Krajicek in de kwartfinale. De Nederlander verliet vrijdag de baan met een knieblessure, nadat hij de eerste set al had verloren. In de halve eindstrijd won Björkman in twee sets van zijn landgenoot Thomas Enqvist: 7-6 7-5. Sampras bereikte de finale door een overwinning op de Rus Jevgeni Kafelnikov: 7-6 6-3.

Dubbelspecialist Björkman heeft zich ontwikkeld tot een gevaarlijke outsider in het enkelspel. Aan het begin van het jaar stond hij nog 69ste op de wereldranglijst. Na het toernooi in Parijs is hij opgeklommen naar de vierde plaats. Hij plaatste zich met gemak voor de ATP-finale in Hannover. Pete Sampras, Michael Chang, Patrick Rafter waren al eerder zeker van deelname aan het toernooi dat volgende week begint. De laatste vier plaatsen worden deze week vergeven bij toernooien in Stockholm, Moskou en Santiago. Elf spelers komen nog in aanmerking.

Kristie Boogert heeft het tennistoernooi van Poitiers gewonnen. In de finale won ze met 6-4 7-5 van de Française Cocheteux. Het was de tweede toernooizege in het enkelspel van de Zuid-Beijerlandse in haar profcarrière. In 1991 was ze de sterkste in Le Havre.