Pingelaar Hoekstra piekert over zijn gemiste kansen

Ajax verdedigt morgen in de return tegen Udinese in de tweede ronde van het UEFA-Cuptoernooi een 1-0 voorsprong. De Drentse linksbuiten Peter Hoekstra (24) kan na een paar matige optredens revanche nemen op zichzelf.

UDINE, 3 NOV. Peter Hoekstra kan alles met een bal. Hij heeft snelheid, techniek, een goede voorzet en hij bezit de gave om de bal via zijn hakken achter z'n rug over de meestal verbouwereerde tegenstander te spelen. Maar de linksbuiten van Ajax laat al die kwaliteiten dit seizoen erg weinig zien. Nu Michael Laudrup met een blessure tobt kan Hoekstra trainer Morten Olsen aantonen dat hij ten onrechte een aantal wedstrijden op de bank heeft gezeten. Tegen Roda JC faalde die poging hopeloos. Zelden of nooit kwam hij zijn directe tegenstander Gerrie Senden voorbij. Tot Olsen hem in de tweede helft maar naar de kant haalde.

Morgenavond kan Hoekstra in de return tegen Udinese veel goedmaken. De historie leert dat vleugelspelers tegen Italiaanse clubs, zeker in uitwedstrijden, altijd veel ruimte krijgen. Een uitgelezen moment bovendien voor de Drent om zijn zelfvertrouwen op te vijzelen. Een opkikkertje in de vorm van een goede wedstrijd kan hij wel gebruiken.

Als het tegenzit piekert hij zich nog wel eens suf om zichzelf te verbeteren. Hij wíl geen tobber worden in plaats van een topper. Hij zoekt naar zijn eigen ik. “Als elke actie automatisch goed gaat, hoef je niet na te denken. Dat gevoel mis ik een beetje. Daar baal ik verschrikkelijk van. Het gaat te geforceerd. Ik heb dit seizoen nog geen doelpunt gemaakt. Als het 7-0 wordt, moet de linksbuiten ook scoren. Misschien stel ik te hoge eisen aan mezelf. Ik heb de afgelopen maanden te veel pieken en dalen gekend. Het duel met Vitesse en de eerste helft tegen Udinese waren goed. Maar er zijn ook wedstrijden geweest dat je me helemaal niet zag.”

Hij wil het niet als excuus aanvoeren. De laatste maanden had hij vaak last van lichamelijke ongemakken. Daarnaast waren er problemen in de privé-sfeer. Maar hij ondervond vooral hinder van de naweëen van een knie-operatie die hem vorig seizoen bijna een jaar aan de kant hield. Hoekstra had last van een zwaar aangetaste pees in zijn linkerknie. Die raakte ontstoken toen hij op achttienjarige leeftijd bij PSV aan zijn meniscus werd geopereerd.

Hij kreeg in Eindhoven cortisoneninjecties toegediend die de pijn moesten wegnemen. Dat werkte tijdelijk als een verdoving, maar tevens werd de pees er langzaam door opgelost. En daardoor werden de klachten nog heviger. Na het EK in Engeland besloot Hoekstra een chirurg op te zoeken die hem kon opereren. Dat viel niet mee. Een van de geconsulteerde artsen adviseerde hem ander soort werk te zoeken. Uiteindelijk heeft dr. Van Dijk van het AMC hem geholpen. Een maandenlange revalidatie volgde, met werkdagen van 's morgens acht tot 's avonds zes uur.

In de wetenschap dat zijn linkerbeen pas na twee jaar weer helemaal soepel zou functioneren, begon hij aan dit seizoen. In de voorbereiding leek hij herboren, maar na het begin van de competitie kwam de terugslag. “Lichamelijk heb ik de afgelopen maanden een beetje vastgezeten. Dan ga je geforceerd spelen en daardoor kreeg ik bijvoorbeeld weer last van mijn lies. Maar het is niet de echte oorzaak van mijn slechte spel. Ik heb te vaak gepiekerd. Vorig jaar verkeerde ik lang in onzekerheid of het ooit nog goed zou komen. Ik moet niets meer aan m'n hoofd hebben.”

Spelers als Peter Hoekstra moeten gekoesterd worden. Ze houden het aanvallende karakter van het Nederlandse voetbal in stand. Een linksbuiten is vaak een grillige voetballer. Hij wisselt hopeloze acties soms af met geniale momenten. Hoekstra voelt zich in Nederland in het goede gezelschap van specialisten als Zenden (PSV), Kolkka (Willem II) en Lawal (Roda JC). “Opvallend dat er al jaren meer spelers zijn voor de linkerkant dan voor de rechtsbuitenpositie.” Dat Olsen de vleugelspelers gevarieerder wil laten voetballen, vindt hij geen nadeel. “Ik kan ook naar binnen snijden als het nodig is. Ik moet wel veel aangespeeld worden. Dat gebeurde tegen Roda JC bijvoorbeeld te weinig. Ik ben sowieso niet veel in balbezit. Als mijn acties dan ook nog mislukken, krijgt je zelfvertrouwen een extra deuk. Ach, ik mag niet klagen. Ik moet blij zijn dat ik weer voetbal. Ik heb een goed gevoel voor de wedstrijd tegen Udinese. Ik ben ervan overtuigd dat het weer in orde komt met mij. Ik wil slagen bij Ajax.”

    • Erik Oudshoorn