Onrust bij de sociale dienst

AMSTERDAM, 3 NOV. Bij de sociale dienst in Amsterdam heeft de vervanging van zestien rayonmanagers door negen regiomanagers tot grote onrust geleid.

Volgens de ondernemingsraad heeft de directie onomkeerbare besluiten genomen terwijl er nog geen overeenstemming is over een sociaal plan.

De herschikking met ingang van 1 november hangt samen met de nieuwe organisatiestructuur van de sociale dienst. De sociale dienst krijgt in plaats van zeventien rayonkantoren negen regiokantoren. Bij de ondernemingsraad leeft nu het idee dat “de rayonmanagers botweg aan de kant zijn gezet”.

AbvaKabo-bestuurder T. Gerritsma zegt van alle kantoren brieven te hebben gekregen. Zeven van de voormalige rayonmanagers zitten nu thuis. “Het getuigt van weinig goed personeelsbeleid dat je gewoon zegt: Ga thuis maar nadenken wat je nog voor de sociale dienst kan betekenen”, aldus Gerritsma.

De Abvakabo en de ondernemingsraad hebben inmiddels het sociaal plan resoluut afgewezen. De sociale dienst gaat hierin volgens Gerritsma voorbij aan het ambtenarenreglement. Zo wil de directie volgens haar tornen aan het salaris van mensen die een lagere functie krijgen. Verder moeten gedwongen ontslagen van de baan, aldus Gerritsma. De sociale dienst wil haar personeelsbestand terugbrengen van 1500 naar 1400 werknemers.

Directeur J.W. Denijs noemt het niet meer dan logisch dat er veel onrust is over de invoering van het reorganisatieplan. Dat de rayonmanagers per 1 november zijn vervangen, was volgens hem al veel langer bekend. “Iedereen is vooral bezorgd over de eigen functie. Maar ondanks de onrust is nog steeds iedereen aan het werk. Alle cliënten worden vandaag gewoon geholpen.”