Noodweer Azoren eist 26 levens

RIBEIRA QUENTE, 3 NOV. Bij een landverschuiving zijn vrijdag in het dorp Ribeira Quente op het Azoren-eiland São Miguel zeker 26 mensen om het leven gekomen. Er worden nog zeker vijf mensen vermist; de hoop dat zij nog leven is zo goed als verdwenen.

De landverschuiving was het gevolg van langdurige regenval tijdens een zware storm, die later verder trok in de richting van Portugal en daar het afgelopen weekeinde voor wateroverlast zorgde. In Setubal stond gisteren het water een meter hoog en in Santarem verdronk vee toen rivierdammen braken. In Lissabon bezweek het dak van een ziekenhuis onder het regenwater.

Ribeiro Quente is een vissersdorp op São Miguel, het grootste van de negen eilanden van de Azoren, een archipel in de Atlantische Oceaan op zestienhonderd kilometer ten westen van Portugal. De storm ging gepaard met zware regenval, die op het eiland tot plotselinge overstromingen leidde. Een van die overstromingen liep uit op een aardverschuiving. Een enorme modderstroom overspoelde een deel van het dorp. De enige weg die van en naar het dorp leidde, werd verwoest, de telefoonverbindingen werden verbroken en de stroom viel uit.

Direct na de ramp kwam vrijdag het reddingswerk op gang. De Portugese luchtmacht hield helikopters in gereedheid om overlevenden naar het ziekenhuis te brengen. De Portugese president, Jorge Sampaio, vloog naar de Azoren om toe te zien op het reddingswerk. (Reuter, AFP)