Nieuw-Zeelandse premier kondigt aftreden aan

WELLINGTON, 3 NOV. De Nieuw-Zeelandse premier Jim Bolger heeft aangekondigd nog voor het eind van het jaar te zullen aftreden. Bolger nam dat besluit nadat duidelijk was geworden dat zijn rechtse politieke rivale binnen de Nationale Partij, Jenny Shipley, genoeg steun had verworven om het leiderschap van de partij over te nemen.

In Nieuw-Zeeland is het gebruikelijk dat de leider van de grootste partij tevens premier wordt. De thans verwachte opvolging door Shipley is een gevolg van de dalende populariteit van Bolger en van de coalitie tussen de Nationale Partij en de nationalistische partij New Zealand First. Shipley, een 45-jarige oud-onderwijzeres, wordt mogelijk de eerste vrouwelijke premier van het land. Ze is nu minister van Verkeer. In het verleden maakte ze zich weinig populair door als minister van Gezondsheidszorg en Sociale Zaken forse bezuinigingen door te voeren.

    • Hans van Kregten