Meer illegalen bij grens aangehouden

DEN HAAG, 3 NOV. De marechaussee heeft in de eerste acht maanden van dit jaar meer illegalen vlak over de Nederlandse grens aangehouden en vervolgens teruggestuurd naar Duitsland of België dan vorig jaar. Dit heeft een woordvoerder van de marechaussee vanochtend bevestigd.

In de eerste acht maanden hielden de zogenoemde vliegende brigades bijna 19.000 mensen zonder geldige papieren aan, circa 15 procent meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. In totaal stuurde de marechaussee vorig jaar 16.406 mensen terug naar Duitsland of België.

De vliegende brigades werden in 1994 aangesteld om illegale grensoverschrijdingen tegen te gaan. Het gaat veelal om mensen zonder papieren die Nederland via België en Duitsland proberen binnen te komen. Daarbij zitten ook bijvoorbeeld Belgen, die een dagje willen winkelen in Rotterdam en hun paspoort zijn vergeten. In het kader van het Schengen-verdrag moet iedere buitenlander zich kunnen legitimeren in Nederland. De marechaussee wijst er echter op dat deze groep klein is.

Volgens de woordvoerder van de marechaussee heeft “verbeterde efficiency” ertoe geleid dat meer mensen zonder geldige documenten konden worden aangehouden. “We nemen regelmatig onze eigen werkzaamheden onder de loep. Daardoor weten we steeds beter op welke plaatsen en op welke momenten we moeten controleren.” Daarnaast heeft de marechausse haar automatiseringssysteem verbeterd.

De vliegende brigades tellen op dit moment 450 personeelsleden, inclusief administratieve ondersteuning. Tijdens de presentatie van de begroting voor 1998 heeft de regering gezegd de vliegende brigades uit te breiden met 135 extra arbeidsplaatsen. Deze extra mensen zouden moeten worden ingezet bij het daadwerkelijk controleren vlak over de grenzen en bij het extra rechercheren naar onder meer mensensmokkel en vervalste documenten.

Hoewel de marechaussee meer mensen controleerde en terugstuurde dan vorig jaar, daalde het aantal vervalste documenten (bijvoorbeeld paspoorten) van 287 in de eerste acht maanden van vorig jaar naar 220 in dezelfde periode van dit jaar.