Machthebber Congo/B vormt regering

KINSHASA, 3 NOV. De winnaar van de burgeroorlog in Congo-Brazzaville, generaal Denis Sassou N'Guesso, heeft gisteren een regering gevormd van 33 leden. Dat meldde de Congolese staatsradio vanmorgen. De belangrijkste departementen zijn toevertrouwd aan persoonlijkheden uit het noorden, Sassou's machtsbasis.

De voormalige politie-officier Pierre Oba, een neef van de generaal, wordt minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid. Twee kabinetsleden behoren tot partijen die deel uitmaakten van de coalitie van van de verdreven president, Pascal Lissouba: Michel Mampouya, minister van Industrie en Mijnbouw, en Marcel Mberi, minister van Transport. Paul Kaya, een vooraanstaande rooms-katholiek uit het zuidelijke stamland van Lissouba, is minister van staat, verantwoordelijk voor planning, privatisering en de bevordering van lokaal ondernemerschap. De nieuwe regering zal in functie blijven gedurende een 'overgangsperiode', waarvan de duur zal worden vastgesteld tijdens een binnenkort te beleggen 'nationaal forum over eenheid en democratie' (AFP, Reuter)