Leven na Derrick: 282 afleveringen op video

Derrick gaat met pensioen. Zijn Nederlandse fanclub vroeg zich dit weekeinde op de jaarlijkse clubdag af hoe het verder moet. 'Het kon echt niet meer. Hij zát alleen nog maar.'

AMSTERDAM, 3 NOV. Als hij maar niet wordt doodgeschoten in de laatste aflevering. Dát zouden de leden van de Nederlandse Derrick fanclub écht vréselijk vinden. Maar helemaal uitsluiten kunnen zij dat niet. Want onderging acteur Siegfried Lowitz niet precies datzelfde lot toen hij als Der Alte met pensioen moest?

Het gonsde dan ook, afgelopen zaterdag op de jaarlijkse clubdag van de Nederlandse Derrick fanclub, die ongeveer 75 leden telt. De clubleden vragen zich af hoe het verder moet met de serie, nu een maand geleden Horst Tappert, de acteur die de Duitse speurneus al bijna 24 jaar gestalte geeft, bekend maakte dat hij er na 282 afleveringen mee stopt. De fans komen voor de vijfde keer bijeen sinds de oprichting in 1993, maar dit jaar is het drukker dan anders.

In een keurig zaaltje in Amsterdam, speculeren de clubleden er in kleine groepjes driftig op los. De laatste episode zal in mei 1998 (rond Tapperts 75e verjaardag) worden opgenomen en in de herfst daarop bij de ZDF te zien zijn. Ook in Nederland valt daarmee definitief het doek voor de boomlange Duitse inspecteur. Over de toekomst van de club maakt niemand zich zorgen; die blijft eeuwig voortbestaan, maar: hoe zal Het Einde zich op televisie vertalen?

“Ik hoop niet dat ze nu naar een andere Derrick gaan zoeken”, zeg clublid Bart Storms (47). De serie kan zonder Tappert beter meteen helemaal stoppen, vindt hij. Jan Vlug (36) is wat liberaler. “Het kan toch best leuk zijn om te zien hoe een nieuw team de zaak aanpakt? Ik vind dat geen heiligschennis.” Ook Dennis Hartlooper (35) ziet er geen kwaad in Tappert te laten vervangen door een nieuwe acteur. Hij heeft zelfs al een geschikte kandidaat in gedachten: Tapperts assistent Fritz Wepper. “In de aflevering Ein Fall für Harry heeft hij al bewezen dat hij het in zich heeft. Die zaak heeft hij toch maar mooi in zijn eentje opgelost.”

Wil de opvolgingskwestie vandaag nog voor enige opschudding zorgen, bij het vertrek van Tappert lijkt iedereen zich geruisloos neer te leggen. “Stoppen, ach, wat is stoppen”, vraagt clublid Rob Schippers (46) zich retorisch af. “Hij maakt geen nieuwe afleveringen meer, dat is alles! Maar we hebben nog genoeg afleveringen om te bekijken, telkens weer.” De meeste aanwezigen kunnen zich nu al verkneukelen op lange winteravonden met 282 afleveringen van Derrick op video. Het oeuvre is rijk genoeg. Opvallend is, dat de meerderheid het zelf ook maar beter vindt dat hun held stopt. Natuurlijk vindt iedereen het jammer dat Tappert ermee ophoudt, maar de aanwezigen blijken ook realist genoeg om niet van Tappert te verlangen dat hij er tot op zijn sterfbed mee doorgaat. En daar begon het de laatste afleveringen eigenlijk steeds meer op te lijken, zo wordt links en rechts toegegeven.

“Het kon echt niet meer”, bekent clublid Pim Middelraad (40). “Hij zát alleen nog maar. Of hing tegen een meubelstuk aan. En ik denk niet dat het de bedoeling is dat hij in een rolstoel de set op wordt gereden. Het is zo wel mooi geweest.”

Daar kwam nog eens bij, dat de geestelijke vader van de serie, auteur Herbert Reinecker (84), een steeds grotere belangstelling begon te ontwikkelen voor de psychologische drijfveren van zijn boeven en moordenaars. Spanning, sensatie, achtervolgingen en confronterende verhoren sneeuwden daarbij onder. En daarmee werd de serie met de week filosofischer en langdradiger, zo geven de fans toe.

Het was juist op díe ontwikkeling dat het VPRO trio Jiskefet zich vorig jaar genadeloos uitleefde in hun Derrick parodie Tampert. Daarin stak een lijzig sprekende Herman Koch de draak met de trage Derrick. Zijn “Wie soll ich das nun mal sagen”, was een tijd lang een gevleugelde uitdrukking in het land.

Hoewel de leden daar vandaag erg om kunnen lachen zouden ze toch niet willen dat Kochs Derrick als de laatste herinnering op het netvlies van het publiek achterblijft. Tappert mag niet als een sukkel de annalen van de televisiegeschiedenis ingaan. Want daarvoor heeft de serie voor de leden te veel betekend.

“Derrick is een overbeleefde, fantastische, lieve man”, verwoordt Jan Vlug de gevoelens die menigeen vandaag onder woorden probeert te brengen. “Hij pakt de schuldigen op een hele sympathieke manier aan, wát ze ook hebben gedaan. Hij schrikt niet van verstotenen. Daar heb ik respect voor. Derrick geeft mij innerlijke rust.”

“Derrick leert ons begrip op te brengen voor de dader”, vult Pim Middelraad aan. “Hij probeert de chaos in de wereld tot een minimum te beperken, maar is realist genoeg om te weten dat dat nooit helemaal zal lukken. Dat spreekt mij erg aan.” Beiden hopen daarom op een paar spectaculaire laatste afleveringen die de man waardig zijn.

“Het meest ideale script zou zijn als hij simpelweg uit beeld verdwijnt”, zegt fanclubvoorzitter Frans van Nijnatten (35). “Dat hij wegloopt, of in zijn auto wegrijdt, omdat hij wordt weggeroepen voor een moord waarvan de kijker de ontknoping niet meer ziet. Zo'n open einde zou toch het mooiste zijn. Dat je weet dat hij toch door gaat. Ook al zie je hem niet meer.”

    • Japke-d. Bouma