Lancering Braziliaanse ruimteraket mislukt

BRASILIA, 3 NOV. Brazilië is er gisteren niet in geslaagd voor het eerst een ruimteraket te lanceren. De raket werd 65 seconden na de lancering vernietigd omdat een van de vier motoren niet werkte. Als de raket niet was opgeblazen was hij onbestuurbaar geworden. Volgens Thiago da Silva Ribeiro van de Braziliaanse ruimtevaartorganisatie kwamen de brokstukken van de opgeblazen raket in zee terecht, in een gebied dat voor de gelegenheid ontoegankelijk was verklaard voor de scheepvaart.

De twintig meter lange raket, de VLS-1, werd gelanceerd vanaf de basis Alcantara in de noordoostelijke deelstaat Maranhão. De lancering werd direct op de televisie uitgezonden, maar de raket verdween al na een paar seconden in het wolkendek. Na 65 seconden werd de beslissing genomen de raket op te blazen. Die had toen een hoogte van 3.250 meter bereikt.

De VLS-1 had tot taak een tweede Braziliaanse communicatiesatelliet in een baan rond de aarde te brengen. De eerste Braziliaanse satelliet werd met een Amerikaanse raket gelanceerd. Functionarissen van de Braziliaanse ruimtevaartorganisatie hielden zich groot na de mislukking. “Het is helemaal geen mislukking. We leren hier veel van”, zei een van hen. Toch is de tegenslag groot. De lancering was het sluitstuk van een project waaraan vijftien jaar is gewerkt. (Reuter, AFP)