Indonesië sluit 16 insolvente bankbedrijven

JAKARTA, 3 NOV. De Indonesische regering heeft zaterdag met onmiddellijke ingang de licenties van zestien insolvente banken ingetrokken. De maatregel vloeit voort uit het pakket van maatregelen waarover vrijdag een akkoord werd gesloten met het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Vanochtend maakte de minister van handel, Tunky Ariwibowo, een aantal verdere maatregelen bekend die bedoeld zijn om de import en export te verruimen en het handelsklimaat voor buitenlandse ondernemingen in Indonesië te verbeteren.

Het akkoord met het IMF is vandaag met gemengde gevoelens ontvangen in Indonesië waar de economie zwaar getroffen is door de spectaculaire duikelingen die nationale munten en financiële markten in Zuidoost-Azië de afgelopen maanden te zien gaven.

Het IMF, de Wereldbank en Aziatische Ontwikkelingsbank (ADB) hebben gezamenlijk een bedrag van 23 miljard dollar beschikbaar gesteld om het vetrouwen in de economie van Indonesië te herstellen. Daarnaast hebben Singapore, Maleisië, Japan, Australië en de VS zich ook nog eens garant gesteld voor 15 miljard dollar. De Indonesische regering heeft, naast de sanering van de banksector, aangekondigd dat subsidies op (staats-)ondernemingen zullen worden gekort, fiscale voordelen zullen worden geschrapt en monopolies op bepaalde produkten worden opgeheven.

Als gevolg van massale roepia-aankopen vandaag door de centrale banken van Indonesië, Singapore en Japan, steeg de koers van de Indonesische nationale munt van 3.550 per dollar bij de opening van de beurs vanochtend naar 3.280 aan het begin van de middag. Ook de beursindex veerde op met meer dan een procentpunt naar 506.29. Analisten waarschuwen echter dat werkelijk herstel van vertrouwen in de economie lang kan duren.

De banksluitingen, niet eerder vertoond in de Indonesische geschiedenis, leidden vanochtend voor de gesloten deuren van banken in Jakarta tot woede onder rekeninghouders en bankemployees. De overheid had rekening gehouden met een run op de banken en extra politie ingezet. De regering heeft bekend gemaakt dat rekeninghouders volgende week tot maximaal twintig miljoen roepia (ongeveer 12.000 gulden) terugkrijgen.

Opmerkelijk is dat een aantal getroffen banken gekoppeld is aan de presidentiële familie. Soeharto's oudste zoon Bambang Trihadmodjo, grootaandeelhouder in de gesloten Andromeda-bank, heeft aangekondigd de staat voor de rechter te slepen. Volgens de regering heeft de Andromedabank de wettelijk toegestane limiet om leningen toe te staan overschreden. Volgens Bambang geldt dat voor negentig procent van alle Indonesische banken. Ook Soeharto's half-broer Probosutedjo, betrokken bij de eveneens gesloten bank Jakarta, heeft met een proces gedreigd.

    • Frank Vermeulen