Hans en Winnie heel apart en toch identiek

Wat verenigt Hans Dijkstal en Winnie Sorgdrager? Ogenschijnlijk weinig.

De relaxte Dijkstal lijkt niet op de ambitieuze Sorgdrager. In meer dan één opzicht. Waar Hans bij Binnenlandse Zaken op de winkel past, heeft Winnie een missie met Justitie. Waar Hans de problemen ongeveer weglacht, lijken ze Sorgdrager als een zwarte schaduw te achtervolgen. En waar Dijkstal lichtvoetig met de Kamer omgaat, heeft Sorgdrager een moeizame relatie met het parlement. Zo is de een geworden tot de kwinkslagen-man die onkwetsbaar blijft en is de ander uitgegroeid tot de minister-van-incidenten die bij herhaling in de gevarenzone komt. Zie hoe Dijkstal als een minister van Brinkman-zaken al maandenlang doormoddert met het dossier van de voormalige Rotterdamse politiechef zonder dat het hem opbreekt. En kijk hoe Sorgdrager na de ontsnapping van twee vluchtgevaarlijke criminelen uit de Van Mesdagkliniek onmiddellijk in een wirwar van problemen kwam.

Maar wat verenigt ondanks alles Hans Dijkstal en Winnie Sorgdrager? Dat ze beiden matige vakministers zijn. Dijkstal is op Binnenlandse Zaken geen daadkrachtig bewindsman. En Sorgdrager is op Justitie geen gezaghebbend minister.

Toch willen ze allebei verder in de politiek. Hoe doe je dat als zwakke broeder. Dijkstal paste een verdwijntruc toe. Hij liet het ministerschap los en claimde een nieuwe functie. “Ik wil Bolkestein opvolgen”, zo liet hij na de zomer weten. Gaat Bolkestein dan weg als fractieleider van de VVD? Nee, vooralsnog niet, maar niemand in de VVD kent de agenda van Frits echt. Mocht de VVD-leider minister worden, dan komt de functie wel vrij. Vandaar dat Dijkstal alvast solliciteerde, matig minister of niet.

En Sorgdrager, zij verraste een week geleden met de mededeling dat ze graag door wil gaan op Justitie. Velen hadden haar al afgeschreven, maar zelf wil ze het 'karwei' afmaken. “Als ik nu wegga, voelt het alsof ik de zaak in de steek laat”, zei ze tegenover de Volkskrant.

Deze week, als ze haar begroting verdedigt in de Tweede Kamer, kan ze testen hoever ze is.

    • Kees van der Malen