FRED PIEK

Fred Piek: Vroeger is terug. MW Records, MWCD 4018.

Ruim twintig jaar geleden, bij de fameuze folkrock-groep Fungus, droegen ze lang sluik haar en lange baarden. We leven echter niet meer in de hippe jaren zeventig. Blijkens het boekje bij zijn pas verschenen solo-cd Vroeger is terug is het haar van Fred Piek, destijds als zanger en gitarist het middelpunt van Fungus, tegenwoordig kortgeknipt en grijs. Zijn voorliefde voor de oude - en vaak allang vergeten - volksliedjes is gebleven, ook nu de versterkte Fungus-klank is ingeruild voor het akoestische geluid van gitaren, bas, piano, harmonica, viool en een reeks instrumenten uit het Ierse idioom.

De cd bevat vertellende ballades en enkele boertige meezingers, van vrolijk tot weemoedig, die destijds ook op het repertoire van Fungus stonden. Eén ervan, het aanstekelijke zeemanslied Kaap'ren varen, was in 1974 zelfs een hit. Een tweede, het schalkse Een boer ging naar de wei, bereikte een jaar later de tip-parade. Piek zingt ze met een ietwat nasaal, maar glashelder stemgeluid en zijn uitstekende begeleiders bewijzen met vinnige ritmes en vlinderlichte accenten dat zulke eeuwenoude liedjes niet per definitie een stoffig soort folklore hoeven uit te stralen. De teksten staan in het cd-boekje; hooguit had ik gewild dat er ook iets van hun oorsprong bij was vermeld - al was het maar een globale aanduiding van de tijd waaruit ze stammen.

    • Henk van Gelder