Forse prijsstijging detailhandel

ROTTERDAM, 3 NOV. De prijzen in de detailhandel zijn in het afgelopen kwartaal het sterkst gestegen sinds drie jaar. Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanmorgen bekendgemaakt. De prijzen in de detailhandel stegen met 1,6 procent op jaarbasis. Het CBS heeft tot drie jaar terug niet zo'n stijging gesignaleerd.

Verder terugkijken is niet mogelijk, wegens statistische veranderingen die zijn opgetreden. De prijsstijging is vooral veroorzaakt door hogere prijzen voor voedingsmiddelen, met name voor vlees, groenten en fruit.

Het volume van de detailhandelsverkopen steeg in september met 5,3 procent. De sprong in de verkopen volgde op een magere augustusmaand toen door het warme weer en koopdageffecten de verkopen met 3 procent inzakten. Niet gecorrigeerd voor prijsstijgingen stegen de detailhandelsverkopen in september met 7 procent, na in augustus met 1,1 procent te zijn gedaald. Als uit de septemberverkopen het koopdageffect wordt weggehaald (september 1997 telt een dinsdag meer dan september 1996), dan resteert een omzetgroei van 4 procent op jaarbasis voor de detailhandel.

De omzettoename voor de detailhandel als geheel is in het derde kwartaal van dit jaar uitgekomen op 4,3 procent. Bij de detailhandel in voedings- en genotmiddelen is de omzet in het derde kwartaal met 4,6 procent toegenomen ten opzichte van het overeenkomstige kwartaal van 1996. De non-foodsector, de eerste twee kwartalen van dit jaar nog de trekker van de detailhandelsverkopen, zag de omzetgroei afnemen tot 4,1 procent in het derde kwartaal. Als de totale omzet van de detailhandel in het derde kwartaal wordt gecorrigeerd voor prijsstijgingen resteert een volumegroei van 2,6 procent.