EUROBOP

Dusko Goykovich: Balkan Blue (2cd ENJA 9320 22). Distr. Choice. Erik Truffaz: Out of a Dream (Blue Note 855855 2). Distr. EMI.

De in de jaren '40 in New York City ontwikkelde bebop-stijl is in Europa inmidels stevig geworteld. Overwegend bedaard klinkt het kwintet van de v/h Joegoslavische trompettist Dusko Goykovich op A Night in Skopje. Dat ligt behalve aan de leeftijden - Dusko is inmiddels 66, net als saxofonist Gianni Basso - mogelijk ook aan de opnameplek. In het kleine Macedonië is deze aan mainstream grenzende bebop wellicht al wild genoeg. Wie Charlie Parkers Yardbird Suite van destijds te far out vond, voelt zich bij Goykovich' versie van een halve eeuw later misschien eindelijk thuis.

Bebop met een vleug exotica is te horen op Balkan Blues, de tweede cd van deze dubbelaar met Dusko als stersolist bij de Radio-Philharmonie des NDR o.l.v. de Deense trompettist Palle Mikkelborg. De orkestratie is hoorbaar geïnspireerd door Sketches of Spain van Evans en Davis.

Dat slaat een brug naar de cd Out of a Dream waarop de Franse trompettist Erik Truffaz met zijn kwintet vaardig de wegen bewandelt die Miles Davis in de jaren '60 baande. In enkele stukken gaat Truffaz nog verder terug, nameljk naar de muziek die Davis in '57 maakte bij Ascenseur pour 'l échafaud, de thriller van de Franse cineast Louis Malle, waarnaar jazzfans bij elke herhaling kijken, zelfs in een Duitse na-synchronisatie.

    • Frans van Leeuwen