EEN TRAINER MET ZES KOEKENBAKKERS

Vier volleybalsters vertrokken bij VVC om zich geheel aan het Nederlandse team te wijden. De gevolgen waren desastreus voor de landskampioen. Trainer Appie Krijnsen verwijt bondscoach Bert Goedkoop “een smerig spel te hebben gespeeld”.

De Bankrashal in Amstelveen was al geheel verlaten, de lichten gingen uit en nog steeds zat Appie Krijnsen als verdoofd op zijn stoel. Zaterdagavond had de coach van volleybalclub VVC serieus overwogen zijn ontslag in te dienen, nadat zijn ploeg zich voor eigen publiek had laten vernederen door Facopa. “Niet eerder in mijn leven heb ik het woord walging in de mond gehad”, stamelde Krijnsen. “Maar de schandelijke voorstelling van mijn team deed me zoveel pijn dat ik geen uitweg meer zag.” Een dag later strooiden de oudgedienden van Martinus extra zout in een toch al hevig bloedende wond.

Krijnsen had de 3-0 nederlaag in Vught tegen het bescheiden Facopa reeds als een vernedering ervaren. Gisteravond was de ontmantelde landskampioen wederom een karikatuur van zichzelf in het duel met de ervaren recreanten uit Amstelveen, die eigenlijk in de eerste divisie hadden willen spelen. Het erbarmelijke niveau van de wedstrijd tussen Martinus en VVC onderstreepte vooral de stelling dat het vertrek van de internationals de doodsteek is geweest voor de nationale competitie. Op basis van slechts drie trainingsuren per week bleef de ploeg met spelverdeelster Vera Koenen het machteloze VVC met 3-1 de baas.

“Zaterdagavond stonden zes koekenbakkers in het veld die hun hart én hun hersens hadden thuisgelaten”, stamelde Krijnsen. “Tegen Martinus hadden ze in elk geval het hart meegenomen. Ik had gehoopt dat ik in zes weken tijd een nieuwe ploeg kon opbouwen, maar ik heb me vergist. Na de afgang tegen Facopa overheersten ook bij mij de emoties. Voor het eerst wenste ik geen verantwoordelijkheid te nemen voor het geknoei van mijn team. Maar ik weet dat zowel het bestuur als de speelsters mijn ontslag niet zouden accepteren.”

Verbitterd kijkt Krijnsen terug op de exodus van de internationals bij VVC. Spelverdeelster Riëtte Fledderus, hoofdblokkeerster Ingrid Visser en libero Claudia van Thiel keerden hun club eind vorig seizoen de rug toe. De pas 16-jarige Chaïne Staelens volgde later. Zij verkozen de strategie van de stichting Top Volleybal Nederland (TVN) een tweede 'Bankrasmodel' voor de vrouwen op de richten. Tien jaar geleden verlieten de mannelijke internationals de nationale competitie om alleen nog voor het Nederlandse team uit te komen.

Bij de vrouwen leidde het zelfgekozen isolement al meteen tot een schisma. Visser verbrak haar belofte ook het winterprogramma van het nationale team te volgen en ondertekende een lucratief contract met de Braziliaanse topclub Agua de Fiori Minas. Prompt werd de 19-jarige middenaanvalster door Fledderus voor een “verrader” uitgemaakt. VVC-coach Krijnsen, cynisch: “Visser is de enige international die haar hersens heeft gebruikt, hoewel ze het niet netjes heeft gespeeld. De anderen hebben zich monddood laten maken door Goedkoop, want ik noem zijn tactiek beslist geen handig pr-praatje. Hij heeft gewoon een smerig spel gespeeld.”

In een vraaggesprek met Sport International veegde Peter Blangé de vloer aan met de werkwijze van Goedkoop. “Als ik die vrouwen zie trainen en ik doe mijn ogen dicht dan beleef ik onze tijd in de Bankras met Arie Selinger opnieuw. Natuurlijk is het een kopie van het Bankrasmodel. Meer nog, het is een doemscenario. Als je zo'n meisje in d'r eentje in de gangen van sporthallen Zuid tegenkomt, kruipt ze helemaal in elkaar. Als ze samen zijn, durven ze je pas aan te kijken. Het verhaal van één generaal en allemaal soldaten, dat is het.”

Krijnsen onderschrijft de kritiek dat de bondscoach sectarisch gedrag zou aanmoedigen. Op felle toon: “Goedkoop vindt mij geen topcoach, omdat bij mij het menselijke aspect blijft overheersen. Bert heeft mij gezegd er niet voor terug te deinzen een ploeg te misbruiken om daar één talent uit voort te laten komen. Zo zou ik inderdaad niet willen werken. Volgens Goedkoop kwam het initiatief alleen nog voor het Nederlandse team uit te komen van de speelsters. Geloof jij dat meisjes van zestien jaar oud een kant-en-klaarplan aan TVN presenteren?

“We konden Fledderus, Visser en Van Thiel geen strobreed in de weg leggen, omdat hun contracten afliepen. Maar ik vind het werkelijk onbeschoft dat TVN vervolgens Chaïne Staelens bij ons heeft weggehaald. Zij had nog wel een verbintenis met VVC. Haar zusje Kim is pas vijftien. Maar zij zal Chaïne volgend seizoen ongetwijfeld volgen, terwijl Kim ook bij VVC nog veel ervaring had kunnen opdoen. Ik begrijp ook werkelijk niet waarom Claudia van Thiel heeft besloten VVC te verlaten.

“Ik had laatst haar ouders aan de telefoon. Die waren des duivels, omdat ze vinden dat hun dochter door Goedkoop is belazerd. Nu komt ze bij het Nederlandse team pas aan spelen toe, omdat de andere internationals in het buitenland zitten. Maar zowel fysiek als mentaal is Van Thiel volkomen versleten. Ze kan de enorme belasting bij het nationale team helemaal niet aan. Maar moet ik Claudia vragen of ze nog steeds achter haar keuze staat?”

Dat deed VVC-aanvoerder Sandra van den Berg wel, toen ze Van Thiel zaterdagavond in Vught op de tribunes zag zitten. “Maar volgens Claudia ging het uitstekend met haar”, zei de 21-jarige passer/loper. “Ik weet wel beter. Ik vond het ook een veeg teken dat Van Thiel contact met ons wilde houden om eventueel volgend seizoen terug te kunnen keren. Waarom doet ze dat niet meteen? Wij kunnen haar uitstekend gebruiken en bij VVC is Claudia wel verzekerd van een basisplaats.

“Ach, het is allemaal zo oneerlijk verlopen met de internationals. Riëtte Fledderus deed bij ons haar mond al niet open en ik heb met haar ook nooit meer een gesprek gevoerd toen ze was vertrokken. Maar moet uitgerekend Fledderus Ingrid Visser aan de schandpaal nagelen, omdat zij tegen de afspraken in het Nederlandse team wil combineren met een buitenlands avontuur? Met Visser heb ik alle wrijvingen kunnen uitpraten. De andere internationals hebben niet eens in de gaten hoe ze door Goedkoop worden gemanipuleerd.”

Griezelig vindt Van den Berg de verhalen die ze vanuit de nationale selectie te horen krijgt. “Het EK was een enorme blooper. Maar Goedkoop had zich al keurig ingedekt door te verklaren dat het EK geen prioriteit had. De mannen hebben tien jaar moeten wachten voor ze op de Spelen een gouden medaille wonnen. Zelfs Sydney komt waarschijnlijk te vroeg voor de huidige lichting in het vrouwenteam. Moeten die meisjes dan tot 2004 alleen maar blijven trainen? Ik zou er niet aan moeten denken. Bij VVC kunnen we elkaar soms al niet luchten als we vijf keer hebben getraind. Dacht je dan dat het bij het Nederlandse team zo gezellig was? Het moest toch ook wel fout gaan?”

Slechts drie uur had Van den Berg geslapen na de martelgang tegen Facopa. “Een vraag bonkte telkens door mijn hoofd. Waarom, waarom doen we dit onszelf aan? Waarom zetten we onze coach voor paal, terwijl Appie absoluut geen blaam treft?” Maar ook de immer spontane buitenaanvalster verdronk in de Bankrashal; een symbolisch decor voor de derde, achtereenvolgende nederlaag van VVC. “Het heeft tijd gekost het plotselinge vertrek van mijn teamgenoten te verwerken”, bekent Van den Berg. “Ik proef nu het leedvermaak over onze verrichtingen, maar ik vind dat wij een beetje krediet verdienen.”

Met een grimmige trek om haar mond: “En TVN maar roepen dat het vertrek van de internationals het niveau van de eredivisie alleen maar ten goede komt, omdat de clubs nu meer buitenlandse topspeelsters zullen aantrekken. Nou, je hebt het gezien. Laten we eerst afwachten hoe de clubs in de Europa Cup zullen presteren. Op dit moment heeft VVC in elk geval niets te zoeken in de Champions League.”

    • Robèrt Misset