Echtpaar wil kind zien van huurmoeder

LONDEN, 3 NOV. De Nederlander Clemens Peeters heeft bij de rechtbank in het Britse Middlesbrough een aanvraag ingediend voor een omgangsregeling, opdat hij zijn tien dagen oude zoon te zien krijgt. Moeder is de 32-jarige Karen Roche, die zich voor 12.000 pond (ruim 39.000 gulden) als draagmoeder had verhuurd aan het echtpaar Peeters. Clemens Peeters wil de rechtbank ook verzoeken om de moeder uit de ouderlijke macht te ontzetten en de jongen toe te vertrouwen aan zijn zorg.

Vijf maanden geleden had de biologische vader al aangekondigd dat hij “tot het bittere eind zou vechten” voor de baby. “Wat het ook kost. Het is ons kind.” Dat was kort nadat de Britse draagmoeder had laten weten dat ze het kind niet wilde afstaan, zoals aanvankelijk was overeengekomen. Eerder had Roche beweerd dat de baby was geaborteerd.

In het televisieprogramma Panorama vanavond om elf uur op BBC1 beschuldigt Clemens Peeters de draagmoeder ervan dat zij het kind gebruikt “als een soort koopwaar die je kunt verpatsen aan de hoogste bieder”. Hij vertelt over zijn verbijstering toen hij en zijn vrouw lazen dat Roche over het afstaan van de baby onderhandelde met een ander echtpaar.

De draagmoeder zegt dat zij zich niet meer aan het contract gebonden acht, omdat het echtpaar Peeters zou hebben verzuimd haar tijdens de zwangerschap te bezoeken, zoals was afgesproken. Roche peinst er niet meer over de jongen af te staan.