DIE ZEIT

Niet de feiten zijn in de geschiedenis belangrijk, maar de voorstellingen die we van die feiten hebben. Dat is volgens de vroegere Zeit-hoofdredacteur Marion Gräfin Dönhoff een van de meest onwrikbare historische wetten. Het Franse proces tegen Papon zal dan ook niets veranderen aan wat we over de Franse houding in de oorlog weten, maar alles aan het beeld van het Frankrijk als geallieerde mogendheid.

In een speciaal katern over 'de last van het verleden' wordt haar stelling bevestigd door de 79-jarige secretaris van de Académie française, Maurice Druon. Hij verzet zich in een interview fel tegen het nu lopende proces-Papon. Het zal Frankrijk, denkt hij, opnieuw een schuldgevoel aanwrijven, waardoor Duitslands positie binnen Europa griezelig veel sterker kan worden.

Waarschijnlijk voor het evenwicht opent Die Zeit het katern over het onverwerkte verleden met een reportage over een groep voormalige dwangarbeiders die in een civiel proces probeert achterstallig loon van de Duitse fietsenfabriek Union te krijgen. Het blad citeert advocaat Von Münchhausen, volgens wie de fabriek direct na de oorlog twee miljoen mark schadevergoeding kreeg voor het verlies van het in Auschwitz gelegen (en door dwangarbeiders) gebouwde fabriekscomplex. En nu beweert hetzelfde bedrijf hypocriet nooit iets met Auschwitz te maken te hebben gehad. Aanstaande woensdag wordt in Bonn de eerste uitspraak verwacht.