Damrak stijgt met Aziatische beurzen mee

AMSTERDAM, 3 NOV. In navolging van de zich herstellende Aziatische beurzen is ook de effectenbeurs in Amsterdam gestegen. De AEX-beursgraadmeter steeg 16,47 punten (1,92 procent) naar 876,04 punten. De omzetten waren laag, beleggers wachtten op enkele belangrijke kwartaalcijfers.

AMSTERDAM Met de stijging van het koerspeil met bijna 2 procent ontwikkelde Amsterdam zich in lijn met de rest van de Europese beurzen. De stijging hier was net zo groot als in Frankfurt. De Londense FTSE-index ging een procent omhoog, evenals de CAC-index in Parijs.

Het herstel van de beurzen in het Verre Oosten en de lichte winst van Wall Street vrijdag lokten vanochtend in Amsterdam vraag naar aandelen uit. De meeste beleggers namen echter een afwachtende houding aan met het oog op de kwartaalcijfers van enkele grote fondsen zoals KLM, Unilever en Koninklijke Olie die deze week worden bekendgemaakt.

KLM, die morgen de cijfers publiceert en waarvan analisten sterke groei verwachten, was vanochtend de grootste stijger onder de hoofdfondsen. De koers van het aandeel steeg 3,95 procent naar 68,40 gulden. Shell won een rijksdaalder op 105,20 en Unilever 1,90 op 105,10 gulden.

Aegon werd 3,50 gulden meer waard op 156,50. Akzo klom 3,10 naar 345,20 gulden. Heineken werd 5,20 duurder op 321 gulden, Philips 3,60 op 155,60 gulden en uitgever Wolters Kluwer 4,90 op 243,30 gulden.

ASM Lithography was onder de Midkap-fondsen de sterkste stijger met 6,50 gulden naar 147,50 gulden. Tweede in die rangorde was Boskalis die 1,10 meer waard werd op 34 gulden. De Midkap-index steeg 15,79 punten (1,19 procent) naar 1342,73 punten. Grootste daler was De Boer-Unigro met een verlies van 1 gulden (1,54 procent) naar 64 gulden.

Op de lokale markt steeg ASM International 1,40 naar 25,10 gulden. De stijging van de aandelenkoersen ging ten koste van de obligatiemarkt. Hier daalden de koersen over een breed front met circa drie dubbeltjes.

De koerswinst was ook het gevolg van een stijgende dollar. In de loop van de ochtend steeg de waarde van de Amerikaanse munt naar 1,96 gulden, tegenover 1,9445 gulden vrijdag. Die stijging werd toegeschreven aan het feit dat Irak Amerikaanse wapencontroleurs heeft teruggestuurd. Dat heeft tot grote spanningen tussen dat land en de VS geleid. De Franse franc was onbewogen onder de acties van de Franse vrachtwagenchauffeurs. De koers bleef vanochtend onveranderd op 36,660 gulden (per honderd franc). De slotkoers van afgelopen vrijdag bedroeg 33,665 gulden. Het pond sterling liet een stijging van drie cent aantekenen. De koers steeg naar 3,28 gulden tegen een slotkoers van 3,2550 gulden afgelopen vrijdag.

HONGKONG De aandelenkoersen op de effectenbeurs van Hongkong zijn vandaag hard omhoog gegaan. De Hang Seng-index eindigde op 11.255,11 punten, wat 631,33 punten of 5,94 procent hoger is dan het slot van vorige week vrijdag.

De beursindex van Singapore sloot op 1687,72 punten. Dat was 5,94 procent hoger dan vrijdag. In Jakarta werd de handel afgesloten met een winst van ongeveer 1 procent. Het herstel op de Aziatische beurzen is ingeluid door een overeenkomst tussen het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en Indonesië ter waarde van 23 miljard dollar. Eerder al kwam er een hulppakket van 17,2 miljard dollar voor Thailand van de grond.

TOKIO De financiële markten in Tokio waren vandaag gesloten. Het was in Japan een nationale feestdag.