Beurzen positief over steun Jakarta

HONGKONG, 3 NOV. De beurzen in het Verre Oosten hebben vanmorgen gunstig gereageerd op het rondkomen van een omvangrijk multilateraal financieel steunpakket voor Indonesië. Beleggers gingen er kennelijk van uit dat het ergste van de financiële crisis in Azië achter de rug is. Ze werden gesteund door een hoger slot van Wall Street op vrijdag.

Buitenlandse institutionele beleggers werden echter nauwelijks gesignaleerd op de aandelenbeurzen in het Verre Oosten. Zij zouden nog wantrouwend staan tegenover de bereidheid van Aziatische regeringen om hun munten te verdedigen of hervormingen door te voeren.

De bekende belegger George Soros verklaarde dit weekeinde te geloven dat de storm over de financiële markten in het Verre Oosten is gaan liggen. De grote onrust van de afgelopen tijd zou hem 2 miljard dollar hebben gekost, ongeveer eentiende van al zijn beleggingen.

Op de beurs van Hongkong gingen de aandelenkoersen vanmorgen snel omhoog. De Hang Seng-index eindigde op 11.255,11 punten, 631,33 punten (5,94 procent) hoger dan het slot van vorige week. Beleggers putten moed uit de daling van de tarieven op de geldmarkt. De rente daalde nadat de speculatieve druk op de Hongkong dollar afnam. De Zuid-Koreaanse won eindigde wel zwakker. De beurs van Seoul eindigde desondanks 2,9 procent hoger.

In Singapore gingen de koersen met 7,5 procent omhoog, in Kuala Lumpur (Maleisië) met 7,8 procent. De effectenbeurs van Indonesië was ook hoger, zij het bescheiden. In Jakarta eindigde de beurs op een winst van een kwart procent, na eerder op meer dan een procent winst te hebben gestaan. De Indonesische roepia profiteerde veel duidelijker, mede omdat Singapore en Japan steunaankopen pleegden. De munt steeg met 9 procent ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Ook de Maleisische ringgit sterkte flink aan. In Japan zelf waren de financiële markten wegens een feestdag gesloten. De beurs van Bangkok boekte een kleine winst van een kwart procent, in de Filippijnen bedroeg de koerswinst 0,4 procent. Taiwan was 4,5 procent hoger. De Thaise baht was zwakker.

De Maleisische premier Mahathir waarschuwde vanmorgen op een conferentie van vijftien ontwikkelingslanden (G-15) tegen een “nieuw imperialisme” dat erger is dan het oude. Hij riep op tot een verandering in de regels van de internationale valutahandel, en zei dat “een wereldhandelssysteem niet geheel kan rusten op de krachten van de vrije markt”. (AFP, AP, Reuter)