AMERIKAANSE SALADE

Tijdens een vakantie in Amerika is een bezoek aan een van de gigantische supermarkten een must. Ik kan er urenlang rondsnuffelen en me verbazen over artikelen als 'family size' koekjes- of chipszakken van 2 tot 5 kilo per stuk. In dit soort winkels verdwaal je ook makkelijk in afdelingen met onafzienbare rijen ontbijt 'cereals', zoutjes of frisdranken.

Blikken en potten van allerlei soorten groente en fruit, salsa's en sausen, jams, geleien en pindakaas (verbazingwekkend hoeveel soorten pindakaas mensen kunnen verzinnen!). Geen wonder dus dat als u een vinaigrette of dressing voor een salade zoekt, u de keus hebt uit vele tientallen soorten en merken. Slasausen met namen als 'Green Goddess', 'Thousand Islands', 'Roquefort', 'Russian', 'Italian' en 'French', alle vanzelfsprekend verkrijgbaar in een gewone uitvoering en in een 'lite' (caloriearme versie). Voor deze vullende waterkerssalade koos ik voor een roquefortdressing, maar dan wel een zelfgemaakte, want zo'n karwei is dat niet en bovendien is hij dan ook niet 'lite', waardoor de smaak heel wat beter is.

Maak eerst de dressing. Doe alle ingrediënten in een blender of keukenmachine en draai tot een glad mengsel. Giet de dressing in een kom, dek die af met plastic folie en zet hem in de koelkast tot het moment van serveren.

Voor vier personen als

lunchgerecht:

Roquefortdressing

1,5 deciliter plantaardige olie, of een zeer lichte olijfolie

150 gram roquefort, verkruimeld

1 eetlepel suiker

1 teen knoflook

1 theelepel zout versgemalen zwarte peper naar smaak

2 eetlepels witte-wijnazijn

Verwijder de harde steeltjes van de waterkers. Was de waterkers, slinger de blaadjes droog in een slacentrifuge en zet weg. Verwijder lelijke buitenblaadjes en de harde kern van het stronkje witlof, snijd dan in repen en doe in een kom ijskoud water. Verwijder de dikke nerven van de bladen radicchio en snijd de bladen in repen.

Snijd de stengel bleekselderij bij, haal de draden eraf, snijd in dunne plakjes, doe in een kom en zet weg. Snijd de lenteuitjes bij, snijd ze ook in dunne plakjes en doe in de kom met de bleekselderij.

Verwijder het zaad van de pruimtomaten, snijd in blokjes, doe in een kom en zet weg. Doe de pijnboompitten in een droge, kleine koekenpan en rooster ze op een matig vuur goudbruin. Schud de pan regelmatig en let op dat ze niet te bruin worden. Doe de geroosterde pijnboompitten in een kommetje en zet dat weg.

Doe de spekreepjes in dezelfde droge koekenpan en bak ze op een matig vuur tot ze goudbruin en knapperig zijn. Pel intussen de avocado's en verwijder de pitten. Snijd het vruchtvlees in blokjes.

Verdeel de waterkers, de uitgelekte en drooggedepte witlof en radicchio over vier grote borden. Strooi er de bleekselderij en lenteuitjes over. Schik er de stukjes tomaat op en strooi er de pijnboompitten over. Schep de spekreepjes met een schuimspaan uit de koekenpan en verdeel ze over de vier borden. Schik de blokjes avocado op de slabladen, lepel er wat van de roquefortdressing over en dien onmiddellijk op.

150 gram waterkers (schoongemaakt gewicht)

1 stronkje witlof

6 tot 8 bladen radicchio

1 stengel bleekselderij

2 lenteuitjes

3 middelgrote pruim- of trostomaten

40 gram pijnboompitten

200 gram spekreepjes

2 rijpe avocado's

    • Kim Maclean