Zwembond VS: dopingcontroles bij Chinezen

ORLANDO, 1 NOV. De Amerikaanse zwembond heeft er bij de wereldbond FINA op aangedrongen regelmatig dopingcontroles uit te voeren bij Chinese zwemmers. De Amerikanen zijn bereid mee te betalen aan de controles, die op onverwachte momenten tot aan het begin van het WK, over drie maanden in Perth, zouden moeten plaatsvinden.

“Als de Chinese zwemmers dope hebben gebruikt, moeten ze daarvoor gestraft worden”, aldus een woordvoerster van de Amerikaanse bond. “Hebben ze niets gebruikt, dan kunnen zij door middel van de controles hun naam zuiveren.” De Australische bond richtte zich twee weken geleden al tot de wereldbond. “De Australische zwemmers zijn ongerust wegens de verdachte records, die uit het niets kwamen en tegen alle logica ingaan”, de Australische bond.

Bij de nationale kampioenschappen in China sneuvelden twee wereldrecords en verscheidene beste seizoenprestaties. De FINA was al van plan iedere WK-deelnemer bij de inschrijving te onderwerpen aan een dopingtest. De bond zag tot nu toe geen heil in aparte controles voor Chinezen.