Weer leden Turkse bende aangehouden

DEN BOSCH, 1 NOV. De politie heeft nog eens vijf verdachten aangehouden die zouden zijn betrokken bij de activiteiten van een Turkse bende. Die zou zich schuldig hebben gemaakt aan internationale handel in drugs, fraude en het witwassen van geld. Afgelopen zomer hield de politie al dertien verdachten aan, onder wie de hoofdverdachte, een 38-jarige Turk. De bende zou vele tientallen kilo's heroine en XTC-tabletten naar Nederland hebben gesmokkeld. Een klein deel daarvan is achterhaald.

Drie van de recent aangehouden verdachten, afkomstig uit Den Bosch en Roosendaal, zijn opgepakt in verband met het witwassen van criminele gelden. Ze zouden veertig stromannen hebben gebruikt om gelden over te maken naar een rekening in Turkije. Op die manier omzeilden ze de meldingsplicht die in Nederland geldt voor stortingen boven de 25.000 gulden. Het gaat alles bij elkaar om een bedrag van 1,4 miljoen gulden.

De politie heeft tijdens het onderzoek, dat twee jaar duurde, gebruik gemaakt van infiltranten. De bende onderhield zowel in Nederland als Turkije contacten met bestuurders en financiële instellingen. Die waren overigens allemaal te goeder trouw, aldus een zegsman van de politie. (ANP)