'VN maandag weer aan het werk in Irak'

NEW YORK, 1 NOV. Alle wapeninspecteurs van de Verenigde Naties in Irak, dus ook de Amerikaanse, zullen maandag hun werk hervatten. Dat heeft Richard Butler, het hoofd van de ontwapeningscommissie van de volkerenorganisatie (UNSCOM), vanmorgen gezegd na een twee uur durende vergadering van de Veiligheidsraad achter gesloten deuren.

De opmerkingen van Butler wijzen op een escalatie van het conflict tussen de VN en Bagdad over de Amerikaanse wapeninspecteurs. Irak besloot woensdag om de samenwerking met de Amerikaanse leden van de ontwapeningscommissie te beëindigen en sommeerde hen het land binnen een week te verlaten. Donderdag ontzegde Bagdad twee Amerikaanse inspecteurs, die vanuit Bahrein naar Irak terugkeerden, de toegang tot het land.

Volgens bronnen bij de Verenigde Naties kwam het tijdens het overleg van de Raad tot een scherpe aanvaring tussen Butler en de Franse ambassadeur bij de volkerenorganisatie, Alain Dejammet. Frankrijk heeft zich, net als Rusland en China, steeds aanzienlijk milder tegenover Irak opgesteld dan de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Toen Butler zei dat de Iraakse beslissing om de Amerikaanse inspecteurs uit te wijzen in strijd was met de wapenstilstand die aan het einde van de Golfoorlog met Bagdad werd gesloten, voegde Dejammet hem toe dat het de taak van de Raad is om vast te stellen wanneer die overeenkomst wordt geschonden. “De heer Butler kan ons zijn mening geven”, aldus Dejammet, “maar dat is niets meer dan zijn mening.”

De Iraakse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Nizar Hamdoon, onderstreepte gisteren dat Irak niet van plan is de uitwijzing van de Amerikaanse inspecteurs te herroepen. Plaatsvervangend premier Tareq Aziz beschuldigde in een vraaggesprek met een televisiestation in Qatar de Amerikaanse regering er van de inspecteurs in te zetten als spionnen. “De Verenigde Staten willen de sancties tegen Irak helemaal niet opheffen”, aldus Aziz. “Hun doel is het regime in Irak te veranderen.” (AP)