Taxi Driver

Taxi Driver (Martin Scorsese, 1976, VS). Zaterdag, SBS 6, 0.15-2.25u.

Martin Scorsese's beroemdste, meest geciteerde scène - zijn douchescène - zit in Taxi Driver (1976). Het is het moment dat Travis Bickle (Robert de Niro) voor de spiegel oefent met zijn geweren. “You talkin' to me?”, zegt hij tegen zijn denkbeeldige tegenstander. “You talkin' to me? Then who the hell else are you talkin' to?”

You Talkin' To Me? werd ook de titel van een Engelse tv-film, waarin de hoofdpersoon in een fantasie-filmwereld leeft, en zich de hele tijd Travis Bickle waant. Nu is Bickle eigenlijk een merkwaardig iemand om als voorbeeld te nemen: een Vietnam-veteraan die aan slapeloosheid lijdt, en lange uren maakt als taxichauffeur in de straten van New York. Door het slaapgebrek, hoofdpijn, eenzaamheid en ergernis over de uitwassen van de stad, draait hij langzaam maar zeker door. Hij koopt een koffer met wapens, traint zijn lichaam fit, oefent op de schietbaan, treft voorbereidingen voor de grote dag waarop hij zijn bijdrage zal leveren aan de grote schoonmaak van de stad.

Bickle is geflipt, maar hij heeft ook iets sympathieks. De Niro speelt hem innemend, een ietwat onhandige, stille man die verliefd wordt op een vrouw en haar op hun eerste afspraakje meeneemt naar een pornofilm - en verbaasd is als zij kwaad wegloopt. Als taxichauffeur komt hij overal, ook in de gevaarlijkste buurten, en ziet veel tuig. De regen wast de straten schoon, maar eens zal er een regen komen die het echte vuil wegwast, schrijft hij in zijn dagboek: de pooiers, de junks, de hoeren.

Het zijn onder meer die monotoon door De Niro voorgedragen teksten die Taxi Driver zo beklemmend en onvergetelijk maken. “Eenzaamheid heeft mij mijn hele leven gevolgd”, zegt hij. “Overal: in bars, auto's, op trottoirs, overal. Er is niet aan te ontsnappen.” Scorsese roept een schokkend beeld op van een vervallen, decadente maatschappij, waarin die verwarde rare snuiter die er tenminste iets aan probeert te doen, een zonderlinge variant wordt op de klassieke held: de eenzame strijder tegen het kwaad. “Heb je het tegen mij?”

    • Sietse Meijer