Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over de toekomst van Maastricht Aken Airport. Voor het voortbestaan ervan, schijnt de aanleg van een oostwestbaan van groot belang te zijn. Uit een hoorzitting van de Raad van State deze week, blijkt echter dat er in de regio zelf veel verzet bestaat tegen uitbreiding. De overheid kan voor bijna anderhalf miljard gulden aan schadeclaims verwachten. Verder aandacht voor de knaagkever, die kerken in Friesland teistert. Het beestje doet zich tegoed aan eikenhout en schijnt al voor 50 miljoen gulden schade veroorzaakt te hebben. Ned.2, 17.35-18.43u.

Het Lagerhuis. Rechtstreeks uitgezonden discussieprogramma met Paul Witteman als presentator en Marcel van Dam die de deelnemers met prikkelende stellingen uitprobeert te nodigen tot het debat. Ned.3, 21.05-22.00u.

Nova. Een voorbeschouwing op de zaak Etienne U. die aanstaande maandag weer wordt hervat en een reportage over fans van het boek De Avonden van Gerard van 't Reve dat de komende week vijftig jaar 'bestaat'. Liefhebbers blijken de gekste dingen rondom dit werk te verzamelen. Ned.3, 22.15-22.45u.

DOCUMENTAIRES

Urbania, een stadstriptiek. Reeks portretten van de bewoners van de grote steden Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam. Vandaag: de in Utrecht wonende Amerikaan Tate Wells, die al 22 jaar optreedt als mimespeler, behalve in zijn woonplaats sinds hij daar vijf jaar geleden een klap kreeg. Verder: Mary de Bruin, die paranormaal genezer is van dieren. En Arthur Dorts uit Den Haag die tegen geweld is maar toch vuurwapens verkoopt. Ned.3, 16.59-17.30u.

Šimek ontmoet! Reeks interviews van Martin Šimek, met de laatste van twee gesprekken met de blinde Maarten Bakx, universitair docent filosofie. Ned.3, 17.30-18.00u.

Correspondent. Reportage van Michael Ignatieff over de werking en successen van de Zuid-Afrikaanse Truth and Reconciliation Commission, die in 1995 door president Mandela werd ingesteld om de geheimen van het apartheids-regime boven water te krijgen. BBC2, 19.45-20.30u.

Boulevard: Journalist in Vlaanderen. Negen Vlaamse krantenjournalisten, onder wie Bert Verhoye, Sonja Van Outryve en Yves Desmet, vertellen over de (stormachtige) ontwikkelingen in hun vak. BRTN2, 20.30-21.15u.

Decisive Moments - the Photographs that made History. Zes documentaires waarin de verhalen achter wereldberoemde (pers)foto's worden onthuld. De jaren '60 betekenden een omslag in de historie van de fotografie. Fotografen legden niet alleen de geschiedenis vast, maar veranderden deze ook. BBC2, 21.10-22.00u.

Vermisst Spezial: Schicksale von Kriegsvermissten. Reportage over de zoektocht naar vermiste Duitse krijgsgevangenen aan de hand van gegevens uit lang gesloten gebleven archieven in Moskou. Duitsl.3, 21.45-22.45u.

Glückselig - Ein Stammtisch in New York. Bekroonde documentaire over de Duitse jood Leo Gluckselig die aan de Gestapo in Nazi-Duitsland wist te ontsnappen, naar New York vluchtte en daar met andere overlevenden zijn leven deelt. Duitsl.3, 22.45-0.30u.

FILMS

The Karate Kid III (John G. Avildsen, 1989, VS). Tweede, mechanische vervolg op hit uit 1984, met dezelfde Ralph Macchio als de titelheld en Noriyuki 'Pat' Morita als diens mentor. SBS6, 19.50-22.00u.

Der Kapitän (Kurt Hoffmann, 1971, West-Duitsland). Vrijblijvende komedie met Heinz Rühmann als kapitein van een 'Love Boat'-achtig cruise-schip. Duitsl.1, 20.15-21.45u.

Convoy (Sam Peckinpah, 1978, VS). Kris Kristofferson is de aanvoerder van protesterende vrachtwagenchauffeurs in het zuiden van de V.S. Ook met Ali McGraw, Ernest Borgnine. RTL5, 20.30-22.40u.

Police Academy 6: City under Siege (Peter Bonerz, 1989, VS). Armzalige, zesde aflevering in reeks politiekluchten. Onhandige agenten versus inbrekers in Los Angeles. Veronica, 20.30-22.05u.

The Amityville Curse (Tom Berry, 1990, VS). Vijfde aflevering in reeks routine-griezelfilms over door kwade geesten beheerst huis. TV0, 23.05-0.40u.

Gunmen (Deran Sarafian, 1994, VS). Buddy-film annex actiethriller met komische inslag. Newyorkse rechercheur Mario Van Peebles dwingt de hulp af van gedetineerde Christopher Lambert bij zoektocht naar in Zuidamerikaans land verborgen drugsgeld. BRTN1, 23.20-0.50u.

Speed Zone! (Jim Drake, 1989, Canada). Ongrappige aflevering in reeks 'Cannonball Run'-komedies over illegale auto-rally's en boze sheriffs. Terwijl toch met John Candy, Peter Boyle, Brooke Shields en Lee Van Cleef. RTL4, 23.35-1.15u. . Taxi Driver (Martin Scorsese, 1976, VS). Scorsese's beroemdste film werd bekroond met een Gouden Palm. Psychopatische Vietnamveteraan Robert de Niro reinigt de zondige straten van New York en vindt volgens Paul Schraders scenario persoonlijke verlossing door gewelddadige katharsis. Ook met Jody Foster en Harvey Keitel. SBS6, 0.15-2.25u.

La Cage aux Folles (Edouard Molinaro, 1978, Frankrijk/Italië). Verfilming van boulevardklucht groeide uit tot internationaal kassucces. Ugo Tognazzi en Michel Serrault als nichtenpaar dat zich ten behoeve van een zoon moet voordoen als man en vrouw. Kreeg twee flauwe vervolgen. BBC2, 1.35-3.05u.

How To Make a Monster (Herbert L. Strock, 1958, VS). Povere thriller. Make-up-man uit Hollywood creëert moordlustige monsters. Met Robert Harris. BBC1, 2.10-3.20u., deels zwart-wit.

Die Frühreifen (Josef von Baky, 1957, West-Duitsland). 'Probleemfilm' over bijna ontsporende jeugd in het Ruhrgebied van de jaren vijftig. Duitsl.2, 3.45-5.15u., zwart-wit.

En nagesynchroniseerd:

Mr. Majestyk (Richard Fleischer, 1974, VS). Duitsl.1, 22.10-23.50u.; Le Rage au Coeur (Robin Davis, 1993, Frankrijk). Duitsl.2, 23.20-0.55u.; Chato's Land (Michael Winner, 1972, Engeland). Duitsl.1, 24.00-1.40u.; The Mechanic (Michael Winner, 1972, VS). Duitsl.1, 1.40-3.15u.; From Noon till Three (Frank D. Gilroy, 1976, VS). Duitsl.1, 3.15-4.50u.

AMUSEMENT

Abigail's Party Night. Portret van actrice Alison Steadman (tot 22.30u.), met aansluitend de film Abigail's party van Mike Leigh en om 0.15u een portret van de Griekse zanger Demis Roussos, wiens werk een rol speelt in de film. BBC2, 22.00-0.35u.

Spijkers. Bart Overvliet wil in Jerusalem een ambassade bouwen voor buitenaardse wezens. Dominee Gremdaat bundelt zijn beste preken. De dillema's van een openhartig wetenschapper aan de hand van een reportage over een laboratorium voor proefdieren. Ned.3, 23.40-00.25u.

MUZIEK

Achtung! - Klassik. Werken van Mozart, J.S. Bach, Vivaldi, Lehar en Rossini, uitgevoerd door Dame Gwyneth Jones, Pinchas Zukerman, Tricia Park, Die Philharmonische Cellisten en de Philharmonie der Nationen o.l.v. Justus Frantz. Duitsl.2, 19.15-20.15u.

Paulus. Oratorium van Mendelssohn, uitgevoerd door het Praags Filharmonisch koor, het BRTN-koor en het BRTN Filharmonisch Orkest o.l.v. Frank Shipway. BRTN2, 22.35-0.55u.

Rockpalast. Opnamen uit 1997 van concerten van Paradise Lost, Tonic, Matalex, Silverchair/Fettes Brot en de Rollins Band. Duitsl.3, 0.30-6.15u.

Later with Jools Holland. Nieuwe reeks van dit muziekprogramma, gepresenteerd met optredens van van UB40, Roni Size en Reprazent, Rickie Lee Jones en de singer/songwriter Jewel uit Alaska. BBC2, 0.35-1.35u.

KUNST

The Works: Trouble in Paradise. Het huis van de kunstenaar Carl Larsson, wiens werk te zien is op een tentoonstelling in het Victoria and Albert Museum in Londen, en zijn vrouw Karin, die inspiratiebron was voor de meubellijn van IKEA. BBC2, 20.30-21.00u.

Boeken! Verslag van de opening van de Boekenbeurs voor Vlaanderen, met gesprekken met lezers en schrijvers. BRTN2, 22.10-22.35u.

Kunst... omdat het moet. Herhaling van een portret van architect H.Th. Wijdeveld (1885-1987) uit 1975, dat een globaal en chronologisch overzicht geeft van zijn werk. De architect zelf komt over zijn ontwerpen aan het woord. Gisteren besproken op deze pagina. Ned.2, 0.43-1.31u.

KUNSTKANAAL

AMSTERDAM (Saltokanaal 26) en HILVERSUM (VOH kanaal 60) Amsterdam, zondag 11.00-3.00u. en Hilversum, zondag 11.00-01.00u. Herhaling elke twee uur.

ROTTERDAM (kanaal S 18) Zondag t/m donderdag 22.00-00.00u.

When Chagall was worth less than a Pound of Potatoes. Bekroonde documentaire van George Papaconstantinou uit 1996 over het ontstaan van de Costakis collectie van werk van de Russische Avant-Garde. De passie van de verzamelaar en die van de kunstenaars wordt in beeld gebracht aan de hand van archiefmateriaal, computeranimaties en opnames uit Moskou, Parijs en Athene. 65 min.

Hacking Holes in frozen Souls. Film van Karina Holla komt voort uit een serie workshops die zij gaf aan acteurs en mimespelers uit onder meer Kroatië, Hongarije en Nederland. Het werk van Franz Kafka was het uitgangspunt. 40 min.