OR eist een verbod op ontslagen RTL Sport

ROTTERDAM, 1 NOV. De ondernemingsraad van de Holland Media Groep (HMG), de eigenaar van de zenders RTL4 en RTL5 en Veronica, stapt naar de rechter. De OR zal bij de Ondernemingskamer van de rechtbank in Amsterdam een verbod eisen op de uitvoering van de voorgenomen reorganisatie bij RTL Sport.

Volgens de ondernemingsraad is artikel 25 van de Wet op de ondernemingsraden door de directie van RTL geschonden, omdat de OR niet om advies is gevraagd bij de reorganisatie. Voordat dit is gebeurd, mag de reorganisatie geen doorgang vinden, meent de OR. De RTL-directie wilde gisteren geen commentaar geven.

Bij de reorganisatie zouden de banen van zestien medewerkers van RTL Sport op de tocht staan. RTL streeft er naar hun een andere functie aan te bieden, maar een woordvoerder sluit ontslagen niet uit. De sportredactie wordt waarschijnlijk teruggebracht van 23 naar zeven personen, aldus een medewerker van de sportredactie. De woordvoerder van RTL wil dat niet bevestigen. Eerder noemde de ondernemingsraad de plannen “onbespreekbaar”. De OR verwijt de directie dat niet voldoende is gekeken naar alternatieven. De mogelijke ontslagen worden als “sociaal niet verantwoord” van de hand gewezen.

RTL Nieuws & Sport zullen vanaf januari niet langer als twee blokken met aparte presentatoren worden gebracht. Door het late tijdstip van de uitzending, 23.00 uur op werkdagen en 23.30 in het weekeinde, heeft apart sportnieuws volgens de RTL-directie zijn bestaansrecht verloren. Het sportnieuws bevat korte fragmenten van voetbalwedstrijden die de voetballiefhebber al uitgebreid bij de NOS heeft kunnen zien. Die fragmenten kosten RTL bovendien nog eens miljoenen guldens per jaar. Met de bezuinigingen is een bedrag van zes miljoen gulden gemoeid.