Kritiek op rechtsgang; 'Coupplegers' Suriname mishandeld

PARAMARIBO / ROTTERDAM, 1 NOV. De rechtsgang bij de coupaffaire in Suriname deugt niet. Dat heeft mensenrechtenactivist Stanley Rensch van het Surinaamse mensenrechtenbureau Moiwana 86 gisteren tegen deze krant gezegd.

Het aantal arrestanten is volgens een gisteren in Paramaribo uitgegeven politieverklaring inmiddels tot 26 opgelopen, van wie er 14 militairen zijn. Na de zeventien arrestaties van begin deze week kwamen er gisteren nog negen bij. Alle aangehoudenen zouden hebben samengespannen om de regering ten val te brengen.

“Het verloopt niet goed met de rechtsgang,” aldus Rensch. Volgens hem hebben de verdachten de afgelopen week geen advocaat kunnen spreken. Volgens de wet moet dat binnen zes uur na aanhouding gebeuren. Zo niet dan moet het Openbaar Ministerie expliciet aangeven waarom de advocaat wordt geweigerd. “Dat is niet gebeurd,” aldus Rensch.

Zijn organisatie, die zelf een advocaat heeft ingeschakeld voor de verdachten, heeft zich over de gang van zaken schriftelijk beklaagd bij de procureur-generaal. Minister Van Mierlo (Buitenlandse Zaken) zei eerder deze week van de Surinaamse autoriteiten de garantie te hebben gekregen dat de verdachten konden rekenen op een eerlijke rechtsgang. Hij had die garantie gevraagd, nadat een gevluchte verdachte zich bij de Nederlandse ambassade in Paramaribo had gemeld. Na de toezegging meldde deze verdachte zich alsnog bij de lokale politie.

Rensch zei ook aanwijzigingen te hebben dat een of meer verdachten tijdens hun detentie zijn mishandeld. Een aan diabetes lijdende verdachte is volgens hem met kneuzingen en inwendige verwondingen in een ziekenhuis opgenomen. De chef van de militaire politie, majoor Cliff Ganpat, gaf vrijdag tegen het ochtendblad De Ware Tijd toe dat enkele arrestanten hardhandig waren aangepakt bij hun aanhouding omdat ze wilden vluchten. “Er heeft niet bewust mishandeling plaatsgevonden”, aldus Ganpat.