Koersval en beursfraude bepalen stemming; Zwak beursklimaat goed voor Internatio en Akzo

ROTTERDAM, 1 NOV. Tussen negatief beursnieuws, zoals de huiszoekingen bij diverse commissionairshuizen en de dramatische val van de aandelenkoersen, vielen de positieve beursberichten deze week extra op. Op zoek naar koopimpulsen klonk goed bedrijfsnieuws van Akzo Nobel en Internatio-Müller beleggers als muziek in de oren. De fondsen waren een vluchtplaats voor particuliere en institutionele beleggers die andere fondsen in de steek hadden gelaten en op zoek waren naar gezonde investeringen. Akzo en Internatio bleven dan ook redelijk overeind op de dalende beurs.

Akzo Nobel maakte deze week een winststijging van 40 procent bekend vergeleken bij het derde kwartaal van vorig jaar. Hoewel de toonaangevende AEX-index over de hele week 6 procent daalde, verloor dit chemiefonds slechts 1,2 procent van zijn waarde. De koers kwam gistermiddag uit op 341 gulden. “Als je op een dalende beurs positief in de belangstelling staat, trek je beleggers aan”, zegt analist S. Smit van effectenbank Labouchere.

Hij schrijft de relatief goede koersontwikkeling van Akzo niet alleen toe aan het harder achteruit gaan van andere fondsen. “Die winststijging was veel groter dan waar wij op hadden gerekend. In tegenstelling tot analisten van andere banken heb ik veel vertrouwen in de conglomeraat-vorm van Akzo Nobel. Ze zijn over de hele breedte sterk in hun activiteiten en hoeven zich niet, zoals DSM dat nu doet met bulk plastics, te concentreren op een paar kernactivteiten.” Smit verwacht dat vooral de farmaceutische tak van Akzo Nobel een 'gezonde' toekomst tegemoet gaat.

Internatio-Müller (geneesmiddelen, technische installaties, havenactiviteiten) wist deze week op de beurs stand te houden door de overname van het Duitse installatiebedrijf Rud. Otto Meyer (ROM). Vorig jaar realiseerde ROM een omzet van 1,25 miljard gulden. Daarmee verdubbelt Internatio-Muer zijn installatiedivisie. De koers van het aandeel steeg deze week met 1,6 procent.

Analist G. Jochems van NIB Securities vindt dat ook dit aandeel heeft geprofiteerd van het verslechterde beursklimaat. “Als dit overnamebericht op een beurs met fonkelende sterren was terechtgekomen, had het bedrijf zeker minder beleggers aangetrokken.”

Jochems vermoedt dat het concern ruim 150 miljoen gulden heeft betaald voor ROM. “Internatio zat redelijk goed bij kas na jaren van inkrimpen en bezuinigen. Na overnames in de bedrijfstakken farmaceutische en chemische industrie is nu ook de derde poot versterkt. Alleen de prestaties van de haventak blijven achter. Wat ze hiermee willen doen is mij nog onduidelijk.”