IMF prijst Soeharto; Bijna vijftig miljard gulden voor Indonesië

WASHINGTON, 1 NOV. Indonesië heeft zich verzekerd van internationale financiële steun voor een hulppakket van in totaal 23 miljard dollar (46 miljard gulden), waarvan het zelf 5 miljard dollar voor zijn rekening neemt. Het is de grootste steunoperatie sinds die aan Mexico enkele jaren geleden.

Dit heeft Michel Camdessus, topman van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), gisteren bekendgemaakt. Het akkoord was eerder al in Jakarta aangekondigd. In het IMF-kantoor in Washington werden daarna meer bijzonderheden bekendgemaakt.

De hulp voor IndonesiEË komt van het IMF zelf, van de Wereldbank en de Aziatische Ontwikkelingsbank (ADB). Het IMF zelf leent 10 miljard dollar voor drie jaar, de Wereldbank geeft een krediet van 4,5 miljard dollar en de Aziatische Ontwikelingsbank leent 3,5 miljard dollar. Vijf miljard dollar komt van Indonesië zelf. Camdessus verklaarde dat landen als de Verenigde Staten, Japan, Hongkong, Australië, China en Maleisië en Singapore bereid zijn aanvullende steun te verstrekken, indien dat nodig mocht zijn. Volgens Camdessus kan dat het geval zijn in “onverwachte externe omstandigheden”. Volgens de IMF-topman moet de hulp het vertrouwen herstellen in de economie van Indonesië en bijdragen aan de stabilisatie van de financiële markten in de regio. Camdessus prees de Indonesische president Soeharto en andere leiders voor de samenwerking.

In ruil voor de financiële steun heeft Indonesië ingestemd met een reeks hervormingen, waaronder sluiting van ongezonde banken, vermindering van voedselsubsidies, verwijdering van handelsbarrières en beëindiging van staatsmonopolies. Bij een aantal monopolies heeft ook de familie van president Soeharto belangen.

“Dit programma omvat ambitieuze hervormingen die de Indonesische economie moeten uitrusten voor de uitdagingen en kansen van de globalisering in de komende decennia,” zei Camdessus gisteren tegen verslaggevers. “Als u dit programma ziet, is het het begin van een grote nieuwe strategie.”

De Verenigde Staten zullen, indien nodig, 3 miljard dollar bijdragen. Dit bedrag komt uit het van de periode van president Roosevelt daterende Exchange Stabilization Fund, waaruit de VS ook zijn bijdrage financierde voor het hulppakket aan Mexico in 1995. Toen droegen de VS 12 miljard dollar bij in een pakket van 50 miljard dollar, waarvan uiteindelijk slechts een deel werd gebruikt. De kredieten aan Mexico zijn inmiddels afgelost.

“Financiële stabiliteit in de hele wereld is cruciaal voor de nationale veiligheid en het economisch belang van de Verenigde Staten,” zo zei gisteren de Amerikaanse minister van Financiën Rubin.

Niet bekend