Hoop op compromis truckconflict

PARIJS, 1 NOV. Werknemers en een deel van de werkgevers in het Franse wegvervoer hopen vanmiddag een compromis te bereiken. Dat zou de voor zondag aangekondigde vrachtwagenstaking voorkomen. Vannacht klonk voor het eerst enig optimisme na uren onderhandelen en een poging van de Franse regering een ontwrichtende blokkade van grenzen en strategische (benzine)depots onnodig te maken.

Minister van transport Gayssot verscheen gisteravond bij verrassing aan de onderhandelingstafel van werkgevers en werknemers. Hij beloofde voortzetting van de vorig jaar gegunde premiekorting plus een wet die de arbeidstijden regelt. Bovendien wil de regering de toelating tot het wegvervoersvak reguleren om de huidige overcapaciteit te beteugelen.

Buiten- landse routiers probeerden gisteren Frankrijk uit te rijden om niet vast te raken in het Franse conflict zoals bij de staking van vorig najaar, die twaalf dagen heeft geduurd. De regering in Parijs weigert het rijverbod voor trucks op zon- en feestdagen voor één keer op te heffen: dit Allerheiligen-weekeinde staat toch al bekend als overvol en levensgevaarlijk door zeer druk vakantieverkeer.

De linkse regering-Jospin staat voor haar eerste grote sociale conflict. Nu Frankrijk voor 1998 eindelijk een economische groei van drie procent verwacht is de regering er veel aan gelegen een langdurige staking te vermijden. Vorig najaar, toen de chauffeurs twaalf dagen alle wegvervoer in Frankrijk lamlegden, ging naar schatting een half procent economische groei verloren.

De regering verplichtte zich de verlaging van de pensioenleeftijd van de routiers van 60 naar 55 jaar te financieren. Minister Gayssot deed een beroep op het verantwoordelijkheidsgevoel van de partijen om vóór zondagavond een oplossing te bereiken. Gezien de grote werkloosheid is niemand gebaat bij verlamming van de economie, zei hij.

Minister Jorritsma heeft er bij haar Franse collega Gayssot op aangedrongen de dreigende blokkades te voorkomen. In februari van dit jaar veroorzaakte een blokkadeactie van twaalf dagen in Frankrijk een forse schadepost voor het wegvervoer.