Opinie

    • Youp van ’t Hek

Golfers

Ik roep op tot bezinning. Waarom? Omdat ik rare taferelen zie. Jullie zien spoken op de fair-way, horen stemmen uit de holes en wantrouwen elkaar veel te veel.

Iedereen houdt zijn club anders vast, staat klaar om met de ijzeren 6 het hoofd van zijn medespeler te klieven. Nu de beursfraude van Han V. aan het licht is gekomen is dat heel logisch. Maar laten we op de golfbaan rustig blijven. Black Monday viel toch mee, alles is toch weer schitterend hersteld en we zijn zo langzamerhand toch gewend aan fraudezaken. We waren toch ook niet verbaasd toen onze vrind en ABN-topman Le Bièvre in verband met die voorkenniszaak van zijn mokkeltje werd ontslagen. En met dit echtpaar gaat het toch nog steeds prima. Ze hebben de paar ton boete keurig afgetikt en staan sindsdien zonder tremor op de t-box af te slaan. Het zijn nog steeds zeer gerespecteerde leden van onze vereniging en niemand heeft toch het gevoel dat je naar criminelen kijkt als je ze aan de bar ziet staan nippen. Nou dan. Vandaag las ik dat Huib Boermans, toch ook ooit uit de directie van de Holland Media Groep geflikkerd in verband met legale fraude, weer een keurige baan heeft gekregen. Hij gaat trouble-shooten bij de EO en de TROS. Nou dan? Dan hoeven wij toch niet nerveus te worden. Ik geef toe dat ik de laatste tijd ook niet echt lekker sta te putten, last van yips dus. Ook ik had mijn zwarte geld op aanraden van Arnold Heertje ondergebracht bij Leemhuis & Van Loon. In het begin moest ik ook wennen dat de vergaderingen met mijn commissionair altijd plaatsvonden in een van de bubbelbaden van Yab Yum, maar ik moet zeggen: het had ook wel wat. Soms vond ik het lastig om de zaken en het meisje gescheiden te houden. Vaak vertelde V. over mijn opties, legde mij uit wat 'frontrunning' was, toverde anderhalf miljoen Zwitserse francs voor mijn ogen en onderhand zat er onder water een del aan mijn antenne te frunniken. Op zijn zachtst gezegd: afleidend. Zeker als je ook nog vanuit een van je ooghoeken Holland Casinokoning Theo van K. in gezelschap van de baas van een groot pensioenfonds en een bestuursvoorzitter van een van onze rijkste verzekeringsmaatschappijen net met een magnum champagne en drie snollen de sauna in ziet verdwijnen. Theo vertelde mij vanuit zijn onderduikadres dat heel Aerdenhout op dit moment staat te shaken op zijn fundamenten. Ook in Blaricum en Wassenaar worden de toiletten wat vaker bezocht. Menigeen moet een zacht windje zo reukloos mogelijk wegblazen. Zenuwgas noemen we dat.

Het schijnt dit weekend ook in menig hockeyclubhuis niet echt laat te worden. Normaal willen de veteranen na een gezellige pot de kratjes nog wel eens tot aan het plafond stapelen, maar deze zondag gaat iedereen lekker naar huis. Maar nogmaals: laten we allemaal kalm blijven. Iedereen weet dat justitie al drie jaar op de hoogte was van de hele affaire en dat er al die jaren niks gebeurd is. Kortom: zo lang Winnie er zit valt er niks te vrezen. Die schat heeft op dit moment wel andere zaken aan haar hoofd. Ze overweegt om die Kröger de komende kerst bij wijze van experiment bij haar thuis uit te nodigen. Dus uit die hoek hoeven we geen maatregelen te verwachten. Daarbij moeten we ook een beetje op onze vrouwtjes letten. Sinds die Britse au pair die Amerikaanse baby een beetje te hard door elkaar geschud heeft merk ik ook bij onze dames wat nervositeit. Je staat niet meer lekker in de rough te raggen als je weet dat er thuis een of ander Pools wicht met je baby loopt te stuiteren. Het wordt echt steeds minder leuk om rijk te zijn.

Dus nogmaals jongens: blijft allen rustig en ik zie jullie volgende week ongetwijfeld in de sky-box.

    • Youp van ’t Hek