Gemis spits met allure kost PSV punten

HEERENVEEN, 1 NOV. Een dag nadat Ajax zijn eerste punten verspeelde tegen Roda JC verzuimde PSV zijn royale achterstand op de koploper van de eredivisie te verkleinen. De regerend landskampioen had het tweede duel met Heerenveen binnen een maand al in de eerste helft kunnen beslissen, maar alleen Arnold Bruggink toonde zich trefzeker. Prompt kreeg PSV de rekening gepresenteerd toen het Friese vreemdelingenlegioen na rust de schroom van zich afwierp en invaller Max Houttuin met de gelijkmaker een waar spektakel ontketende.

Uiteindelijk kon ook PSV-coach Dick Advocaat weinig afdwingen op de vijfde remise (1-1) voor de Eindhovenaren in deze competitie. Al zal hij zich wellicht hebben gespiegeld aan de weemoed bij voorzitter Van Raaij naar de tijd dat Ronaldo zijn goals nog voor PSV reserveerde. “We hadden Ronaldo nooit moeten laten gaan”, vertelde de preses onlangs aan dagblad De Gelderlander. “We hadden die 34 miljoen gulden toen gewoon moeten laten schieten. Ronaldo had bij ons nog een contract voor drie jaar en dat zat juridisch gezien uitstekend in elkaar.”

Een spits met die allure wordt in Eindhoven node gemist, zeker als Gilles de Bilde niet inzetbaar is. De Belg worstelt nog steeds met de naweeën van een enkelblessure, al is hij woensdag in de Champions League-wedstrijd tegen Newcastle United wel inzetbaar. Omdat ook Boudewijn Zenden nog niet kan spelen, probeerde Advocaat het weer met het koppel Nilis/Bruggink, maar de jonge Tukker loopt bij PSV vooralsnog op zijn tenen. De aanvaller van Jong Oranje kreeg gisteravond in het sfeervolle Abe Lenstra-stadion zeker vier mogelijkheden om te scoren. Bruggink bleef steken op eén treffer, toen Heerenveen-doelman Hans Vonk de bal alleen kon tegenhouden na een vrije trap van Nilis. Met het hoofd zette Bruggink PSV op een 1-0 voorsprong, al was dat een flauwe afspiegeling van het enorme krachtsverschil tussen de nummers twee en drie van de eredivisie.

Heerenveen riep de problemen over zichzelf af door spelmaker Wim Jonk alle vrijheid te gunnen. Met ragfijne passes bediende de Volendammer zijn aanvallers, maar het rendement was te gering. “We hadden het natuurlijk af moeten maken”, bromde PSV-trainer Advocaat en zijn collega Foppe de Haan kon hem niet tegenspreken. Pas nadat hij de falende Roemeense middenvelder Constantinovici had vervangen door het jonge talent Max Houttuin werden de aanvoerlijnen voor Jonk afgesneden en kon Heerenveen zich onder de moordende druk van PSV vandaan worstelen.

Uitgerekend een produkt van eigen bodem gaf de wedstrijd voor Heerenveen weer kleur. Bij zijn tweede balcontact na een knappe actie van spits Ruud van Nistelrooy haalde Leeuwarder Houttuin met links uit en wist Advocaat zeker dat PSV in het eerste deel te veel kansen had gemist. In die fase bewees PSV-doelman Ronald Waterreus dat hij aan het begin van dit seizoen te weinig krediet heeft gekregen van zijn coach.

De klucht rond de inmiddels al weer vertrokken Duitse keeper Koch versterkte het idee dat de technische staf Waterreus niet capabel genoeg achtte voor optredens in de Champions League. Maar de Limburgse doelman heeft zijn naar Duitsland gevluchte concurrent al doen vergeten. Juist in de fase dat Heerenveen zelfs aan de overwinning durfde te denken, hield Waterreus zijn ploeg op de been. Al in de eerste helft hield hij El Khattabi van scoren af, toen aanvoerder Numan de bal veel te laconiek terugkopte.

In de tweede helft pareerde Waterreus met een schitterende reflex een kopbal van Van Nistelrooy na een voorzet van Samardzic en had de doelman van PSV geluk dat de nummer negen van Heerenveen in de rebound slechts de paal raakte. Waterreus moest ook nog gestrekt naar de hoek om schoten van Samardzic en Houttuin te keren, al kreeg PSV wederom de grootste kans op de zege. Eén minuut voor tijd lanceerde Jonk linkervleugelverdediger Numan, maar de international produceerde vrij voor het doel een losse flodder.

Met gemengde gevoelens vertrok Advocaat uit Friesland, waar ruim 13.000 toeschouwers de Brabanders alvast een voorproefje gaven op de ambiance in het St. James Park in Newcastle. Daar zal PSV woensdag weer moeten winnen van het matige elftal van Kenny Dalglish om in groep C van de Champions League Dynamo Kiev in het vizier te houden. De kampioen toonde gisteravond echter twee gezichten en lijkt voorlopig nog te kwetsbaar voor een hoofdrol in Europa.

Heerenveen kon in elk geval de conclusie trekken dat het nog een voorname rol speelt in de eredivisie, hoewel het al vier van de zes ontmoetingen met Ajax, Feyenoord en PSV achter de rug heeft. Coach Foppe de Haan windt zich al niet meer op over het krankzinnige competitie-programma, waarbij de KNVB zich vooral heeft laten leiden door de eisen van geldschieter Canal Plus. “Wij krijgen Vitesse binnenkort twee keer achter elkaar en ook de return tegen De Graafschap staat al snel op het programma. Ik probeer het maar niet meer te begrijpen.”

    • Robèrt Misset