Feyenoord

Feyenoord verkeert in een crisis. Gebrek aan resultaten veroorzaakt veel onrust bij de volksclub. Dinsdag werd trainer Haan ontslagen. Wat moet er veranderen in De Kuip?

Willem Veenman, voorzitter van de supportersvereniging: “In ieder geval schort het nog steeds aan een goede jeugdopleiding. Er loopt genoeg talent op Varkenoord en ook bij Excelsior spelen een paar goede jongens. Als ik trainer zou zijn, had ik deze spelers teruggehaald. Laat ze zich maar ontwikkelen tot waardevolle basisspelers. Feyenoord heeft behoefte aan een strenge, autoritaire trainer. Beenhakker en Cruijff lijken me het meest geschikt, al moet je zo realistisch zijn dat Cruijff niet op een aanbieding in zal gaan. Als het met de volgende trainer weer niet goed afloopt, is Jorien van den Herik trouwens aan de beurt om op te stappen. Zijn krediet begint langzamerhand ook op te raken bij de supporters. Haan was verantwoordelijk voor de spelers, maar Van den Herik op zijn beurt voor Haan. Eerst zie ik met angst en beven morgenavond tegemoet. Dan komt RKC op bezoek.”

Pim Verbeek, oud-trainer van Feyenoord: “Ik zit 200 kilometer van Rotterdam en kan daardoor weinig specifieks over de huidige situatie zeggen. Maar er is natuurlijk wel een structureel probleem rond Feyenoord. Het enorme legioen kan het niet verkroppen als de club niet bij de eerste twee eindigt. Dat geeft frustratie en uit zich op een gegeven moment in woede. Op die momenten is de positie van een trainer bijna niet te handhaven. Bij Feyenoord gaat het steeds eventjes goed, het jaar daarop steevast fout. Zolang de club niet de capaciteiten heeft om ieder jaar voor de titel te strijden, zal er altijd teleurstelling blijven.”

J.C. van Nieuwenhuizen, bestuurslid van de business-club: “Met het slechte scoutingapparaat is alle ellende begonnen. Er is de laatste jaren gewoon slecht ingekocht. Van den Herik is dan misschien eindverantwoordelijke, maar hij heeft allerlei adviseurs om hem heen die beneden de maat zijn. We hebben heel veel zesjes bij Feyenoord, maar het worden nooit zevens of achten. En we moeten natuurlijk een betere trainer krijgen. Liefst morgen al, want interim-trainer Geert Meijer heeft woensdag gefaald. Beenhakker of Rijsbergen zie ik trouwens niet zitten. Beenhakker heeft bij Real Madrid een paar goede seizoenen gedraaid met hele goede spelers. Dat is lang geleden en bij Vitesse heeft hij veel moeite. Rijsbergen zegt altijd dat hij niets met het publiek te maken heeft. Nou, we hebben al drie jaar geen fatsoenlijke wedstrijd gezien. De nieuwe trainer moet psychologisch sterk zijn. Het is duidelijk dat het tussen de oren niet goed zit bij de spelers.”

John Metgod, oud-speler en assistent-trainer bij satellietclub Excelsior: “Als je over iets oordeelt, moet je alle ins en outs kennen. Ik weet niet zo veel meer of minder dan wat er in de kranten heeft gestaan en wat er op televisie is geweest. Ik vind dat je niet klakkeloos je mening moet ventileren als je niet van alle feiten op de hoogte bent.”

Emile Schelvis, voetbalcommentator: “Ik denk dat Van den Herik de behoefte heeft, of in ieder geval zou moeten voelen, om naast zich iemand aan te stellen die het voetbalproduct bewaakt. Een trainer kan bij Feyenoord doen en laten wat hij wil. In het geval van Haan betekende het dat er een hele stoet Zuid-Amerikanen kwam. Ajax heeft ook veel nieuwe spelers, maar is erin geslaagd de voetbalcultuur te behouden. Op alle andere gebieden is Van den Herik de perfecte voorzitter. Hij heeft onnoemelijk veel kwaliteiten, maar denkt nu ook de wijsheid over het technische gedeelte te hebben. In de meest ideale situatie wordt Beenhakker als technisch directeur aangesteld. Hij kent de internationale markt en komt bovendien uit Rotterdam-Zuid. Wim Jansen zou de ideale trainer zijn, maar hij is helaas met een rotsmaak bij Feyenoord vertrokken. Heel tragisch, want Jansen is een trainer van herkenbaar voetbal en kent de club in alle geledingen. Hij lijkt me geschikter voor Feyenoord dan Rijsbergen of Jol.”

    • Orkun Akinci