Eerste geval van BSE in België

BRUSSEL, 1 NOV. Voor het eerst is in België een geval van gekke koeienziekte (BSE) vastgesteld. Dat heeft de Belgische minister van landbouw, Pinxten, gisteren meegedeeld. Hij zei dat het nog niet mogelijk is om te beoordelen of het om een geïsoleerd geval gaat of dat er meer koeien met de ziekte zijn.

Al een week geleden stond vrijwel zeker vast dat een koe afkomstig van een boerderij in de buurt van Namen BSE had. Maar Pinxten zei gisteren dat met het publiceren gewacht is op de definitieve diagnose om geen onrust in de rundveesector te veroorzaken.

De betrokken koe is in mei ter slachting aangeboden. Het dier vertoonde tekenen van stoornissen van het centraal zenuwstelsel. Daarom is het karkas vernietigd en is onderzoek ingesteld naar de hersenen van de koe. Gisteren was de onomstotelijke conclusie dat het om BSE gaat.

De Belgische autoriteiten hebben onmiddellijk alle 33 andere runderen van het betrokken bedrijf laten vernietigen. Van de 14 volwassen dieren worden op dit ogenblik de hersenen op BSE onderzocht. Tegelijkertijd is een uitgebreid onderzoek gestart naar mogelijke herkomst van de besmetting. Bekend is al dat de moeder van de zieke koe in 1985 in België werd geboren. Ook is een onderzoek gestart naar alle runderen die het bedrijf waar de zieke koe werd aangetroffen sinds 1986 hebben verlaten.

Bovendien wordt nagegaan wat de samenstelling was van het veevoer dat in de loop der jaren op de boerderij is gebruikt. Sinds 1994 is het verboden diermeel te gebruiken in het voer voor onder andere koeien en schapen.

Minister Pinxten noemde de vaststelling van BSE een klap voor de Belgische rundveesector. Maar hij toonde zich niet verrast door de ontdekking, omdat in de buurlanden Duitsland, Frankrijk en Nederland ook gevallen van gekke koeienziekte zijn aangetroffen.

In augustus sloot het Belgische ministerie van Volksgezondheid het vleesverwerkend bedrijf Belga-Meat uit Wijnegem, bij Antwerpen, wegens verdenking van illegale handel in Brits rundvlees. Belga-Meat was al het vierde Belgische bedrijf dat deze zomer wegens vermoedens van vleesfraude werd gesloten. Brits rundvlees mag sinds maart vorig jaar niet meer worden uitgevoerd om verspreiding tegen te gaan van de gekke-koeienziekte. Belga-Meat werd betrapt op fraude na controle op verzoek van de Belgische minister van Volksgezondheid Colla.