ECN ontwikkelt eerste zonnecel die past op plastic film

ECN, het Energieonderzoek Centrum Nederland, heeft in samenwerking met het Zwitserse bedrijf Solaronix 's werelds eerste organische film-zonnecel ontwikkeld. Het gaat hierbij om een prototype van de organische Grätzelcel op een flexibele en dunne plastic drager. Inmiddels is de cel gedemonstreerd in horloges en rekenmachines.

Sinds 1995 werkt ECN aan de organische zonnecel op basis van kleurstof-gesensibiliseerde nanokristallijne titaanoxide. Het principe is hetzelfde als de fotosynthese in planten: kleurstof absorbeert licht, waardoor een elektron naar een hoger energieniveau springt. In een plantencel leidt dat via een groot aantal tussenstappen tot synthese van suiker uit kooldioxide en water, in de zonnecel tot elektriciteit. Het hoogste rendement dat een Grätzelcel tot nu toe in het laboratorium haalde is 11 procent. Operationeel komt de nieuwe cel op 5 procent. Solaronix is licentiehouder van de Grätzeltechnologie en werkt sinds 1996 nauw samen met ECN.

Dit is lager dan de gangbare silicium zonnecel, een nadeel dat wordt gecompenseerd door de lagere kosten voor grondstoffen en productie. Ook kan de Grätzelcel makkelijker aan specifieke lichtomstandigheden worden aangepast. Zo kan de cel in verschillende kleuren worden geproduceerd, of doorzichtig.

Tot dusver werd dit type organische zonnecel tussen twee glazen platen ingebed. De nieuw ontwikkelde plastic cel is 0,6 milimeter dik en daardoor erg flexibel. Naar verwachting kan hij concurreren met de typen die nu in consumentenproducten worden toegepast. Het perspectief van lagere kosten is tevens een belangrijke drijfveer om de cel op termijn geschikt te maken voor grootschaliger toepassingen. Vooral zonnepanelen voor elektriciteitsvoorziening genieten industriële belangstelling.

    • Dirk van Delft