De switch

Het is een beetje gek gelopen met het Nederlands vrouwen bridgeteam. In de aanloop naar het WK (Venice Cup) in Hammamet, Tunesië, moest eerst snel een invaller worden gevonden voor Ine Gielkens, die zich om persoonlijke redenen had teruggetrokken.

Dat werd Martine Verbeek, die in een mum van tijd haar oude partnership met Wietske van Zwol nieuw leven wist in te blazen. Vervolgens bleek bij aankomst in Noord-Afrika het halve team geveld door een geheimzinnig virus. De eerste dagen verliepen maar moeizaam voor Oranje, maar daarna ging het beter. De inmiddels herstelde vrouwen hadden op zeker moment zelfs de mogelijkheid om als eerste over te gaan naar de kwartfinale. Toen van concurrent Frankrijk werd verloren en daarna ook tegen twee zwakke landen werd verzaakt, plaatste Oranje zich slechts als zevende (van de 18) voor die kwartfinale. Het recht om de tegenstander te kiezen was verspild. Frankrijk, winnaar van de voorronde, liet zijn oog vallen op Oranje. Helaas, want de einduitslag werd 253-133 voor de Françaises.

Nederland scoorde in ieder geval wel met Ton Kooijman uit Gouda. Kooijman, die als Chief Organiser van de Wereld Bridge Federatie, al wereldwijd wordt gerespecteerd, is nu ook benoemd als voorzitter van het Law Comittee van de WBF. Hij volgt daarmee de onlangs overleden Amerikaan Edgar Kaplan op in deze belangrijke functie. Aan de bestuurlijke kannibaal Kooijman nu de uitdaging om door te gaan op de door zijn illustere voorganger ingeslagen weg.

Met open kaart is bridge het makkelijkste spel dat er bestaat. Met de kaarten dicht is er een wereld van verschil. In het eerste spel ligt de druk bij oost, in het tweede bij west. Beiden moeten het juiste naspel vinden.

Nederland-USA I

Oost gever Noord

NZ kw. Schoppen 4

Harten 92

Ruiten AH10985

Klaver AV43

West Oost

Schoppen V1075 Schoppen A96

Harten A654 Harten VB10873

Ruiten B6 Ruiten 432

Klaver H92 Klaver 7

Zuid

Schoppen HB832

Harten H

Ruiten V7

Klaver B10865

West Noord Oost Zuid

2Ruiten pas

2Schoppen 3Ruiten pas 3SA

4Ruiten 4SA pas pas

Het biedverloop lijkt afkomstig van een andere planeet: 2Ruiten is meestal zwak met harten of schoppen, 2Schoppen is een invite voor de hartenmanche, 3SA is een gokje, 4Ruiten vraagt naar partners zwakke twee, 4SA is een gok. Noord zat Martine Verbeek en zuid Wietske van Zwol. West startte met een kleine schoppen voor het aas. Oost ging vijf minuten in de tank. In plaats van naar harten te switchen, kwam uiteindelijk schoppen door. Van Zwol nam de heer, sneed op KlaverH en eindigde met twaalf in plaats van zes slagen. Desalniettemin verloor Nederland deze wedstrijd met 14-16.

Nederland-Brazilië

West gever Noord

NZ kw. Schoppen B6

Harten -

Ruiten A109864

Klaver HV852

West Oost

Schoppen V4 Schoppen 1083

Harten HV109843 Harten B765

Ruiten H3 Ruiten V2

Klaver B6 Klaver A974

Zuid

Schoppen AH9752

Harten A2

Ruiten B75

Klaver 103

West Noord Oost Zuid

4Harten 4SA 5Harten 6Ruiten

pas pas pas

Ook op dit spel een staaltje agressief bieden van Verbeek-Van Zwol. Martine Verbeeks 4SA gaf de lage kleuren aan, waarna Van Zwol op een driekaart 6Ruiten bood in het volste vertrouwen dat contract te gaan maken. West startte HartenH, getroefd op tafel. Troefaas en troef na bracht west aan slag. Deze moest wat naspelen. Na rijp beraad switchte west naar een kleine schoppen. Van Zwol legde heel goed de boer op tafel, waarna op de rest van de schoppen alle vijf klavers van tafel verdwenen als sneeuw voor de zon.

    • Jan van Cleeff