CRAB APPLE GELEI

Dit tweede recept voor een vruchtengelei van fruit uit de tuin wordt met 'crab apples', oftewel sierappeltjes gemaakt. Deze appelsoort is een wilde voorganger van de tegenwoordig gekweekte appelboom.

Ik kreeg dit recept van mijn schoonzus in Canada, die drie verschillende soorten 'crab appel' bomen in haar tuin heeft staan. Ik vraag me af of zij haar bomen moet bewaken. Als klein kind in Canada ging ik zomers met een stel vriendjes sierappelbomen in de buurt plunderen. Wij aten ons vol aan deze rinse appels, met een stevige buikpijn als beloning. Dat weerhield ons er evenwel niet van om het volgende jaar weer begerig de hand naar de zure appeltjes uit te strekken.

Controleer of de gelei dik genoeg is door een eetlepel gelei op een schaaltje te doen, even te laten afkoelen en dan in het vriesvak te zetten tot de gelei volledig koud is. Haal de achterkant van een lepel door het midden. De gelei is dik genoeg als er een duidelijk gootje achterblijft. Het is moeilijk precies aan te geven hoeveel gelatinepoeder u moet gebruiken, omdat die hoeveelheid afhankelijk is van de rijpheid en het pectinegehalte van het fruit. Als de gelei niet dik genoeg is, doet u hem gewoon terug in de pan. Breng weer aan de kook en roer er wat extra geleipoeder door. Laat weer circa 10 tot 15 minuten zachtjes koken en herhaal de test.

Doe de appels in een ruime pan. Giet er zoveel water over dat ze net onderstaan, maar niet drijven. Laat ze circa 30 minuten koken tot ze gaar zijn en uit elkaar vallen. Bekleed een vergiet of grote zeef met een vochtig stuk ongebleekte katoen en zet die boven een pan of kom. Giet er het appelmengsel in en laat circa 3 uur uitlekken. Druk de pulp niet aan, omdat het sap dan troebel wordt. Gooi de pulp weg. Doe het sap in een schone pan. U moet ongeveer 5 deciliter sap hebben.

Voeg de suiker, het kaneelpijpje en de kruidnagels toe en breng aan de kook op een matig vuur, waarbij u regelmatig roert. Roer er het geleipoeder door en laat 1 tot 2 minuten zachtjes koken. Doe het appelsap anders in een magnetronschaal van circa 2 liter inhoud. Voeg de suiker, het kaneelpijpje en de kruidnagels toe en roer. Zet de schaal zonder deksel 5 minuten in de magnetron op 100 procent (650 watt). Roer goed en zet weer 5 minuten in de magnetron op 100 procent tot de suiker is opgelost. Roer er het gelatinepoeder door en zet 5 minuten in de magnetron op 100 procent. Schep de appelgelei over in gesteriliseerde potjes en sluit ze goed af. Voor circa zes deciliter gelei 600 gram sierappels, steeltjes verwijderd, verder heel gelaten 325 gram kristalsuiker 1 kaneelpijpje van circa 7 centimeter 2 hele kruidnagels 1 eetlepel geleipoeder

    • Kim Maclean