Britse au pair krijgt levenslang voor baby-moord

WASHINGTON, 1 NOV. Louise Woodward, de 19-jarige Britse au pair die eerder deze week door een Amerikaanse jury schuldig werd bevonden aan moord op de baby Matthew Eappen, is gisteren veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf.

Het vonnis heeft waarnemers in de Verenigde Staten verrast en grote opschudding veroorzaakt in Groot-Brittannië. Volgens de Amerikaanse wet komt Woodward pas na 15 jaar in aanmerking voor vervroegde invrijheidsstelling.

Voordat het vonnis werd uitgesproken, probeerde Woodward de rechtbank opnieuw te overtuigen van haar onschuld: “Ik heb de kleine Matthew nooit kwaad willen doen. Ik weet niet wat er met hem is gebeurd en ik ben niet verantwoordelijk voor zijn dood”.

De jonge Britse werd ervan beschuldigd de aan haar zorgen toevertrouwde baby hardhandig met zijn hoofdje tegen een hard oppervlak te hebben geslagen, toen het kind bleef huilen en weigerde te eten. Het Britse Lagerhuislid Andrew Miller sprak tegenover het televisiestation CNN van een “gerechtelijke dwaling”. Woodwards advocaten hebben de stelling verdedigd dat de baby is gestorven aan een oude verwonding en hebben aangekondigd in beroep te gaan. (AFP, Reuter)

Rusland ratificeert verbod chemische wapens

MOSKOU, 1 NOV. De Doema, het Russische parlement, heeft gisteren de internationale conventie op het verbod van chemische wapens geratificeerd. Als het besluit wordt bekrachtigd door de Federatieraad (senaat), wat algemeen wordt aangenomen, moet Moskou vóór 2007 zijn enorme arsenalen vernietigen en produktiefaciliteiten omschakelen voor vreedzame doeleinden.

De conservatieve Doema, die tot dusverre weigerde om het internationale verbod op ontwikkeling, produktie en gebruik van chemische wapens te bekrachtigen, besloot met 288 stemmen vóór en 75 tegen te zwichten voor het argument van het Kremlin dat de wapens eerder een bedreiging dan een waarborg vormen voor de nationale veiligheid. Premier Viktor Tsjernomyrdin prees de ratificatie als een positief voorbeeld van samenwerking tussen regering en parlement.

De Organisatie voor een verbod van chemische wapens (OPCW), die zetelt in Den Haag, heeft het Russische besluit verwelkomd. De Braziliaan José Bustani, algemeen directeur van de OPCW, sprak van een “overwinning” die een “universele toepassing van de conventie dichterbij heeft gebracht”. Bustani sprak de hoop uit dat andere landen dit voorbeeld zullen volgen. Eerder deze week sloten ook Jordanië en Pakistan zich aan bij de conventie. Jordanië is het eerste buurland van Israel dat toetreedt tot de OPCW. Israel heeft de conventie ondertekend, maar nog niet geratificeerd. (AFP, Reuter)