Alle hens aan dek voor beleggers en hun adviseurs

Topbelegger Van Duijn van vermogensbeheerder Robeco (ongeveer 100 miljard gulden) voorspelde dit jaar al een terugval van de effectenbeurzen na de zomer.

Vorige maand besloot Robeco wat meer geld contant aan te houden en minder in aandelen. Deze week was het alle hens aan dek voor de beleggers en hun adviseurs. Robeco Advies, de advieslijn voor (niet)klanten, kreeg 25 procent meer telefoontjes (2.870) dan gebruikelijk. De vijf meest gestelde vragen en de antwoorden van Robeco's adviseurs.

Moet ik mijn aandelen nu verkopen gezien de koersdaling?

Nee, geen actie ondernemen. In het algemeen is het in paniek niet raadzaam om beleggingen van de hand te doen. Misschien dat u voor het eerst een koersval van een dergelijke omvang meemaakt. Beleggers moeten voor ogen houden dat effectenbeurzen in het verleden na verloop van tijd weer tot het oude niveau, en ver daarboven, zijn gestegen. Het is best mogelijk dat de koersen van de aandelen nog wat verder dalen, maar als belegger is heel moeilijk daar op het juiste moment, het laagste punt, van te profiteren.

Is dit dan een goed moment om aandelen te kopen?

Dat hangt ervan af. Als u een belegger bent die van plan was om meer geld te beleggen in aandelen, dan bieden de koersadalingen een goede gelegenheid om in de markt te stappen. Wie dat wil doen, zou stapsgewijs te werk kunnen gaan: een kwart nu beleggen in aandelen, kijken welke kant de markt opgaat en afhankelijk van de koersontwikkeling een week later over verdere aankopen besluiten.

Zijn obligaties, effecten met een vaste rente, in woelige tijden geen veilige haven voor mijn vermogen?

Obligaties zijn over het algemeen een veiliger belegging dan aandelen. Vanuit het oogpunt van risicospreiding kan het raadzaam zijn een deel van uw vermogen in obligaties aan te houden. Maar ook hier geldt: onrust op aandelenmarkten kan geen reden zijn om naar obligaties over te stappen. Overigens is de kans op rentstijging wat toegenomen in Europa. Dat kan de obligatiekoersen op korte termijn wat onder druk zetten.

Is het leed op de markten geleden, of verwacht u een verdere koersdaling?

Beleggers moeten rekening houden met de mogelijkheid dat de koersen in de komende maanden nog wat verder wegzakken. Beurscorrecties zijn vaak reacties op overdreven koersstijgingen in de periodes ervoor. Zij kunnen kort en heftig zijn, zoals op 19 oktober 1987, toen de beurs van Wall Street bijna 23 procent daalde, of een aantal maanden duren, waarin de koersen geleidelijk afbrokkelen.

Wat zijn de vooruitzichten voor de Verre Oosten beurzen ten opzichte van die in Amerika?

De koersdalingen in het Verre Oosten hebben een andere, diepere oorzaak dan die in Europa en Amerika. De extreem hoge economische groei heeft in het Verre Oosten een aantal economische onevenwichtigheden bloot gelegd, zoals teveel investeringen in vastgoed. Het kost tijd om deze economische excessen weg te werken. In Europa en Amerika gaat het economisch goed: lage rentes, stijgende winsten. De vraag is hier alleen of de beurzen niet te ver voor de muziek zijn uitgelopen. Onze verwachting is dat de correctiefase in het Verre Oosten langer zal aanhouden dan in Europa en de VS.