Albright: VS hebben plan tegen landmijnen

WASHINGTON, 1 NOV. De Verenigde Staten hebben een nieuw plan om de wereld tegen 2010 te ontdoen van landmijnen. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, gisteren nadat ze een voordracht had gehouden over de stabilisering van landen die jaren van burgeroorlog hebben gekend. De minister zei dat ze binnenkort samen met haar collega van Defensie, William Cohen, nadere bijzonderheden zal bekendmaken.

Vorige maand weigerde de regering-Clinton haar handtekening te zetten onder een wereldwijd verdrag dat landmijnen verbiedt, met het argument dat deze vooral tegen burgers gerichte wapens nog nodig zijn op het Koreaanse schiereiland.

De naar schatting 100 miljoen landmijnen die verspreid liggen in meer dan 64 landen, maken jaarlijks zo'n 26.000 slachtoffers. De drijvende kracht achter het jongste wereldwijde verdrag, de International Campaign to Ban Landmines, kreeg dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede.

Albright zei dat het nieuwe initiatief is bedoeld om de particuliere en publieke bijdragen voor opruiming van landmijnen te verhogen tot 1 miljard dollar. “Wij gaan ervan uit”, aldus de minister, “dat de beste manier om burgers voor landmijnen te beschermen is ze als onkruid uit de grond te trekken”.

Terwijl het verdrag het leggen van landmijnen verbiedt, suggereert Albright dat de nadruk zou moeten liggen op de verwijdering van al geplaatste mijnen. Voor die inspanningen willen de VS meer geld beschikbaar stellen, aldus de minister. (AP)