Al maandenlang pijn; Krajicek geeft in Parijs op met nieuwe blessure

PARIJS, 1 NOV. Maandenlang heeft Richard Krajicek een nieuwe knieblessure verzwegen uit angst voor een zeikerdje te worden versleten. Uitgerekend nu hij op het punt stond zijn inhaalrace op weg naar de ATP Masters in Hannover te voltooien, kon de 26-jarige tennisser het ongemak niet langer camoufleren. In de kwartfinales van het toernooi in Parijs gaf Krajicek gisteren de partij tegen zijn naaste concurrent Jonas Bjorkman na de eerste game van de tweede set op.

In principe is het seizoen voorbij voor de ontgoochelde Hagenaar, die bij winst naar de zesde plaats op de wereldranglijst was gestegen. Een plaats in de halve finales in Parijs had Krajicek bovendien zo goed als zeker van deelname aan de Masters verzekerd. De blessure aan zijn linkerknie had echter al aan het begin van het indoorseizoen de kop weer opgestoken. Tijdens zijn duel met Ivanisevic in Wenen had Krajicek de pijn nog kunnen verbijten.

“Maar in mijn eerste partij in Parijs tegen Santoro keerde de pijn al na het eerste punt weer terug”, biechtte Krajicek gisteren op. Donderdag had de nummer elf van de wereld nog een sublieme partij afgeleverd tegen US Open-kampioen Patrick Rafter. Gisterochtend voelde de knie zo stijf aan “dat ik het er niet uit kon lopen.” Na een hoopvol begin moest Krajicek de eerste set met 6-4 aan Bjorkman prijsgeven, waarna hij in de openingsgame van het tweede bedrijf nog een 0-40 achterstand repareerde. “Daarna had verder spelen geen zin meer”, vertelde Krajicek. “Ik kon me nauwelijks bewegen.”

De kwetsuur aan zijn linkerknie had zich geopenbaard tijdens zijn revalidatie na de operatie aan zijn rechterknie, in december vorig jaar. “Om die knie te ontlasten, heb ik de linker juist te veel belast”, zei Krajicek. Waarom had hij die fysieke handicap verborgen gehouden? “Omdat ik me niet achter excuses wilde verschuilen. De mensen hadden terecht gezegd dat ik niet moet spelen als ik klaag over een blessure. Juist tijdens het grasseizoen had ik enorm veel last. Pijnstillers hebben me in die periode op de been gehouden, al heb ik op Wimbledon kostbare ATP-punten verloren.”

Alleen in theorie kan Krajicek nog een invitatie voor de Masters verwachten. Momenteel staat hij negende op de lijst van kandidaten voor het WK. “In het onwaarschijnlijke geval dat mijn concurrenten geen punten meer verzamelen, zal ik me volgende week laten onderzoeken om te bekijken of ik nog kan spelen. Zo niet dan neem ik eerste enkele weken rust. Ik zie op tegen een nieuwe operatie, al is de ingreep aan mijn rechterknie volledig geslaagd. Omdat ik toch al niet naar Australië zou gaan, heb ik drie maanden de tijd om volledig te genezen.”